Közérzet / Életmód · 2015.12.31.

PETÁRDA – Százötvenezres bírság jöhet

Szinte nincs olyan bevásárlóközpont, amelynek parkolójában ne lenne tűzijátékos konténer, a felhasználni kívánt rakéta, tűzijáték, pirotechnikai kellék mennyiségének kizárólag a pénztárca szab határt. Ezeket a termékeket manapság már nagyon egyszerű legálisan beszerezni. Fontos szabály ugyanakkor, hogy a petárdázás idén sem engedélyezett, és a fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-éig vissza kell szolgáltatni a forgalmazónak.

Írásunkban összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot és szabályt is, hogy a mámoros éjszaka után újév reggele is boldog legyen.


A közkedvelt, úgynevezett 3. osztályba sorolt kis és közepes tűzijátékokat a szabályozás szerint – veszélyességük és hatóanyag-tartalmuk miatt – kizárólag december 28. és 31. között, és csak a 18. életévüket betöltött személyek vásárolhatják. Ezek szilveszterkor 18 órától másnap reggel 6 óráig használhatóak.

A professzionális céllal készített, 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg, érvényes felhasználási engedély birtokában.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk ismeretében, rendeltetésszerű felhasználás során biztosítható, hogy a pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket. Ezért érdemes elolvasni és értelmezni a használati utasításban leírtakat.

A rendőrség kéri, hogy senki ne vásároljon illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel saját magát és környezetét is veszélyezteti. Ugyanakkor nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy a pirotechnikai termék birtoklása is pirotechnikai tevékenységnek minősül, ezért az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, amellyel a szabálysértést elkövették, elkobozzák.


[fbcomments]