Közérzet · 2019.04.13.

PET – Igyunk több vizet, termeljünk kevesebb hulladékot!

Nem először hangsúlyozza a címbe foglaltakat Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselő, akinek PET-mentes önkormányzatot! című indítványát megértéssel fogadta a veszprémi képviselő-testület.

A képviselő szorgalmazta a közgyűlés azon indítványának megszavazását, hogy a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati fenntartású intézményekben legkésőbb 2020. január elsejétől szűnjön meg a PET-palackok használata.

Azt szeretném elérni, hogy az önkormányzati fenntartású intézményekben mellőzzék a PET-palackok használatát és hogy az önkormányzat szemléletformáló kampány keretében hívja fel a helyi lakosság figyelmét a vezetékes víz fogyasztásának előnyeire – mondta a képviselő. – Szorgalmazzuk, hogy a városban minél több helyen helyezzenek ki ivókutat, illetve tűzcsapra szerelt ivócsapot és azt is, hogy az önkormányzat szemléletformáló kampány keretében hívja fel a helyi lakosság figyelmét a vezetékes víz fogyasztásának előnyeire, illetve a PET-palackok veszélyeire.

Indítványomban, amelyet a polgármester és a testület is támogatott, felhívtam a figyelmet arra, hogy a települések a rendelkezésükre álló eszközökkel lépjenek fel az egyre súlyosabb környezeti problémát jelentő műanyaghulladék termelődésének megfékezése érdekében. Az önkormányzatoknak jó példával kell elöl járniuk, a lakosság figyelmét is fel kell hívni a műanyaghulladék csökkentésének szükségességére. A következő közgyűlésre várhatóan elkészül az erre vonatkozó előterjesztés.

[stextbox id=”grey”]Az Európai Parlament megszavazta a műanyagszennyezés visszaszorításáról szóló irányelvet. Eszerint 2021-től betiltanák az olyan, egyszer használatos termékeket, mint a műanyag fültisztítók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és lufipálcák. A környezetvédők szerint az egyszer használatos műanyag szennyezését csökkentő uniós irányelvet minél előbb a magyar jogrendbe kell ültetni. A legfontosabb az egyszer használatos műanyag szatyrok korlátozása, valamint az italcsomagolások esetén a betétdíj bevezetése az újratöltés, az újrahasználat terjedése érdekében.[/stextbox]


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!