Covid · 2022.01.19.

PER – Édesanyja halálát Orbánon kéri számon

Precedens értékű lesz az a per, amelyet Ferincz Jenő kezdeményezett Orbán Viktor és kormánya ellen. A nagykanizsai férfi azt állítja, édesanyját a kínai Sinopharm nem védte meg a fertőzéstől. Az oltás ellenére meghalt. Haláláért a miniszterelnök a felelős. Nemcsak őt vesztette el Covidban, hanem húgát is.

A nagykanizsai férfi úgy véli, anyjának nem volt lehetősége választani a vakcinák közül. A szakemberek egy része már az oltások kezdetén állította, 60 év fölött nem biztosít megfelelő védelmet a kínai Sinopharm. Azonban a nyilatkozatok „elszálltak”, ezért a Transparency International segítségével az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) kiperelte az iratokat. Azok tanulmányozása alapján úgy tűnik, a kínai vakcina valóban nem nyújtott elegendő és megfelelő védelmet az időseknél.

A periratban Ferincz Jenő utalt arra az interjúra, amelyik két éve, szeptember 18-án hangzott el a Kossuth rádióban: „Szükség szerint, ugye, minden döntést a kormánynak kell meghoznia, következésképpen a felelősséget is a kormánynak kell viselnie, leginkább persze nekem. Ezt én vállalom is természetesen, mégiscsak ez a dolgom, mondhatnám, ezért kapom a fizetésemet.”

Ferincz Jenő szándéka szerint a bíróságon kéri számon az orbáni ígéretet. Reméli, feljelentése eljut a tárgyalási szakaszba.

A feljelentés kapcsán kiderült, hogy a kanizsai férfi hadakozik a zalaegerszegi kórházzal is, ahol nem búcsúzhatott el a testvérétől. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján lehetővé kell tenni a végső búcsút, ez alkotmányos jog. Ehhez az alapvető jogok biztosa 2004-es ajánlása szerint minden kórháznak biztosítania kellene kegyeleti helyiséget, úgynevezett búcsúszobát. Ilyen nagyon kevés helyen van. A Covidban elhunytakra szigorú előírások vonatkoznak, ám ez nem lehet kizáró ok a hozzátartozói búcsúra, ahogyan az sem, hogy aránytalan terhet ró ez a személyzet bizonyos tagjaira.

Az már csak ráadás, teszi hozzá Ferincz Jenő, hogy a zalaegerszegi kórházban felszámolták az öltöztetési díjat is, holott a Covid-fertőzésben elhunytakra nagyon szigorú előírások vonatkoznak, őket a boncolást követően ruha nélkül, zsákban szállítják a krematóriumba.

Fotó: portfolio


2 hozzászólás

  1. Révész Erika szerint:

    Őrület!

  2. Gombás Gabriella szerint:

    hát az!

[fbcomments]