Aláírás mini / Kék / Közérzet · 2015.06.16.

Pénzért, hallgatókért és az egyetemért

Nyilatkozatháború kellős közepén lelte magát a Pannon Egyetem (PE) dolgaiban természetszerűen alulinformált veszprémi közvélemény. A PE Műszaki Informatikai Kari Tanácsa alig egy héttel ezelőtt titkos szavazással döntött arról, hogy csatlakozik a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez.

A hír Gelencsér Andrást, a PE július 1-jétől kinevezett rektorát is meglepetésként érte, és kisebb sokkot okozott az egyetem és az önkormányzat köreiben is. Nehezményezik, hogy Friedler Ferenc jelenlegi rektor erről szóló körlevelét nem előzte meg semmilyen egyeztetés, vizsgálat, hatástanulmány stb.


Porga Gyula veszprémi polgármester kedden sajtótájékoztatón sérelmezte, hogy a napokban a város és az egyetem közös tanácsülésén a rektor a döntésről „elfelejtette” tájékoztatni a városvezetést, s Balog Zoltánra, az emberi erőforrások miniszterének segítségére számít, megakadályozandó, hogy a MIK ne válhasson le a Pannon Egyetemről. Megjelent a MIK honlapján is a közlemény, amely megindokolni kívánja a leválás/egyesülés szükségszerűségét. Élénk vitafórumok alakultak ki a közösségi oldalakon, majd a politika is belépett a színtérre: Kész Zoltán független országgyűlési képviselő közleményében „puccsszerűnek és megmagyarázhatatlannak” minősítette a döntést. Megszületett a nyílt hallgatói levél is, amelyben rektorukat arra emlékeztetik a hallgatók, hogy még a közelmúltban igen fontosnak tartotta a PE egységét.

A Pannon Egyetem szenátusa szerdán állást foglal az ügyben.

Megindulhat a háború a hallgatókért és az egyetemért.

 


[fbcomments]