Közérzet · 2022.07.26.

Peljesac híd – Határátkelés nélkül

Mától nem kell igazolványt vagy útlevelet felmutatnia annak, aki Splitből autózik Dubrovnikba. Megnyílt a Peljesac híd az autósforgalom előtt.

Korábban – kivált a nyári idegenforgalmi idényben – órákat kellett várakozniuk az utasoknak ahhoz, hogy Horvátországból Horvátországba jussanak, mert a szárazföldön Neumon keresztül vezetett az autóút. Neum pedig Boszniában van, azaz Horvátországból Horvátországba két határátkelőn kellett átjutniuk.

A 2,4 kilométeres Peljesac híd a szárazföldön fekvő Komarnát köti össze a félszigeten fekvő Brijestával, ahonnan kanyargós utakon lehet továbbutazni Dalmácia déli részei felé.


Híddíj nem lesz. Azt viszont már most tudni, hogy Brüsszel egyelőre nem fogja finanszírozni a horvát autópálya déli meghosszabbítását. Így kérdés, hogy mikor épül meg a sztráda a hídtól 76 kilométerre fekvő Dubrovnikig.

Az index.hu híre itt olvasható.

A képen a Peljesac híd. Fotó: Amos Chapple (RFE/RL)


1 Response

  1. Lékó Sándor szerint:

    Jó lenne tudni, mikor érdemes rátévedni erre a hídra? Ez kikövetkeztethető lenne abból, hogy mennyi ideig tart az út végig a Peljesac-félszigeten. Tapasztalatain szerint több mint egy óra. Nem biztos, hogy mindig megéri…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]