Közérzet · 2023.01.31.

Pedagógussztrájk – A szolidaritás napja

Újabb okokat soroltak ma a tanárok, amiért a tavalyi pedagógussztrájk évfordulóján, a szolidaritás napján tiltakoztak/tiltakoznak. A Lovassy László Gimnázium pedagógusait sem a szülők, sem a diákok, sem a Vasas Szakszervezeti Szövetség nem hagyta magára a sztrájkeseményen.

A szülők virágokkal, a diákok ülősztrájkkal és dalaikkal, a szakszervezet szolidaritási nyilatkozattal támogatta meg a Lovassy László Gimnázium tanárainak tiltakozását a szolidaritás napján. A tavalyi országos megmozdulásra emlékeztek, amely óta a kormány semmit nem teljesített a követeléseikből. A mozgalomban részt vevőknek felmondott, a politikusok bántó és igaztalan megjegyzéseit pedig az országos sajtó visszhangozta.

pedagógussztrájk, Pedagógussztrájk – A szolidaritás napja
33 tanár az őket támogató diákokkal, akik abban a reményben ültek a fotóhoz, hogy társaiknak erőt és mintát adjanak

A sztrájkolók elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy titokban készül az az új, teljesítményalapúnak hirdetett értékelési elképzelés, amit még az érdekvédőkkel sem vitattak meg, de a kiszivárogtatásáról gondoskodott az oktatásért felelős minisztérium. Nem értenek egyet a furcsa elképzeléssel, hogy az egy tantestületen belül dolgozók közül néhánynak a minőségi bérezése a testületen belüli vagy a testületen kívüli kollégáik munkabérének csökkentése árán emelkedjék. Költségvetési pluszforrások nélkül a közoktatásban dolgozók bére nem emelhető.


Mint ahogy elfogadhatatlan számukra az a törvénykezési gyakorlat is, ami most már hagyományosan nem a munkafeltételeik javítását, hanem a megfélemlítésüket szolgálja. Például a sztrájktörvény megnyirbálása, törvényes jogaik gyakorlását ellehetetlenítő módosítása, vagy a 15 nappal korábbi írásbeli bejelentés az elbocsátásukról. A változtatás szerint a felmentést „ráérnek” az illetőkkel a tanév végén közölni.

Alapjaiban utasítják vissza a legutóbbi rendelkezést, miszerint a közalkalmazotti törvény megmaradó kedvezményeitől – a tárgyalásokat mellőzve, egy tollvonással, társadalmi kontroll nélkül átírt jogszabály-módosításokkal – megfosszák a pedagógusokat. Úgy vélik, anyagi megfontolásból elvenni tőlük jogos elvárásaikat bűnös és elfogadhatatlan cselekedet. Továbbra is követelik a kormánytól, hogy a diákság és a pedagógustársadalom képviselőit valódi partnernek tekintsék. A sztrájkban részt vevő 33 lovassys tanár továbbra is tanítani szeretne.

pedagógussztrájk, Pedagógussztrájk – A szolidaritás napja
A sztrájkoló pedagógusok képviselői átveszik a szolidaritási nyilatkozatot a Vasas Szakszervezeti Szövetség delegáltjaitól

Kora délután a Vasas Szakszervezeti Szövetség Veszprémben dolgozó tagjai közül több tucatnyian szolidaritási sztrájkot tartottak. Szolidaritási nyilatkozatukat átadták a Lovassy László Gimnázium tanárainak is.

Országszerte sok intézményben álltak ki a tanárok az igazukért. A Hősök terén hiányjeleket rajzoltak. A Tanítanék Mozgalom este nagyszabású gálaműsorral köszönti a kitartó pedagógusokat többek között Nagy Ervin és Alföldi Róbert színművészek közreműködésével.

Vezető kép: a szülők biztató üzenetei, szolidaritási virágai a hóvihar ellenére nem lankadtak, mint ahogy a tanárok kitartása sem céljaik eléréséért

Kép forrása: Lovassy

[fbcomments]