Gazdaság / Közérzet · 2022.10.12.

PEDAGÓGUSOK – Korábbi béremelés?

Sovány vigasz, hogy nem kell öt évet várniuk a pedagógusok béremelésére, már 2026-ban elérheti fizetésük a hazai diplomásátlagbér nyolcvan százalékát. A péntekre hirdetett országos sztrájkra ez a válasz vajmi kevés lesz – figyelembe véve a jelenlegi 20 százalék fölötti inflációt.

A kormány hirtelenjében oly mértékben vált kompromisszumkésszé az Európai Bizottsággal való megegyezésre, hogy akár a pedagógusok bérének emelését két évvel is előrébb hozná. Persze nem a saját forrásaiból persze, hanem az uniós támogatásból. Ha novemberben meg akarják kötni a megállapodást, akkor látványos engedményeket kell tenniük. Hogy úgy tűnjön, nem a polgári engedetlenség vagy a meghirdetett sztrájk hatására, hanem azért, mert az EU júliusi jelentése szerint a tanárok átlagbére a diplomásokénál 30-35 százalékkal kevesebb.

A törvényhozók – furcsa logikával – úgy vélik, már az is jó lenne, ha 2026-ig, a helyreállítási terv lejártáig a pedagógusok fizetése elérné a hazai diplomásátlagbér minimum nyolcvan százalékát. Több, egymástól független forrásból megerősítették, hogy az elmúlt napokban a kormány elfogadta a határidőt.


Az állam megelőlegezi a pályázati nyerteseknek megítélt uniós támogatást, amelyek fedezete később folyik be. Az online pályázati adatbázis szerint eddig összesen 191 pályázónak ítéltek meg támogatást a helyreállítási pénzekből, összesen 528 milliárd forint értékben. A kifizetett támogatások közül a legtöbb pénzt, 205 milliárd forintot a Klebelsberg Központ kapta, de jutott 65 milliárd az egyetemeknek is. 

Fotó: Getty Images


[fbcomments]