Gazdaság / Közérzet · 2022.07.18.

PEDAGÓGUSOK – Hidak helyett miniszterelnököt!

Míg a katások elfoglalják a Duna-hidakat, addig a pedagógusok nyílt levélben követelik, hogy ne államtitkár, még csak ne is miniszter, hanem személyesen Orbán Viktor tárgyaljon velük. Legalább annyi fizetésemelésről, amennyit a katonák és a rendőrök kapnak. Az államtitkárok és a miniszterek fizetésemelése (650–700 ezer) havi bérként mint egy álom lebeg a szemük előtt.

Úgy tűnik, a kormány sok dologban lépett, de egyben hajthatatlan: ott rúgnak a tanárokba, ahol csak tudnak. A miniszterek hada úgy véli, a pedagógusok hátán fát lehet vágni, úgysem mennek a hidakra. Ha annyira odavannak a demokráciáért és az unióért, várjanak csak a sorukra, majd akkor lesz fizetésemelés, ha Brüsszel tejel. Persze akkor is csak tíz százalék. Ezzel szemben a háborúsnak minősített vészhelyzet ellenére a miniszterek és az államtitkárok havi 650–700 ezerrel többet vihetnek haza. A tiszthelyettesek átlagosan 30–44, a tisztek 18–25 százalékkal többet.

Erre válaszként nyílt levelet küldött Orbán Viktornak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Elismerik és jogosnak tartják a rendkívül alacsony rendőri és katonai fizetések emelését, de elvárják a közoktatásban dolgozók bérének legalább ugyanolyan arányú, azonnali emelését is. A pályakezdő pedagógusok legalább keressenek annyit, mint a pályakezdő tisztek. A több évtizede a pályán lévők pedig az illetménykategóriák szorzóinak arányában még többet. Követelik az átgondolatlan kisadózók adózásáról és a rezsicsökkentésről szóló rendelkezéseinek visszavonását, és arról szakmai és társadalmi egyeztetés megkezdését.


Eközben folytatódik a szakemberek elvándorlása. Több óvoda és iskola egyszerre négy-öt, sőt akár hét-nyolc pedagógust keres, ennyien távoztak a tanév végén. Van, aki nyugdíjba ment, mások iskolát vagy szakmát váltanak. 3609 állást kínálnak a keresőmotorok, ha beírjuk a tanár kifejezést. Nemcsak a bérek, de a munkafeltételek sem csalogatják a pályakezdő fiatalokat az iskolákba, óvodákba. A nyugdíjasok alkalmazása sem egyszerűbb: az alacsony órabér miatt a megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárok is jobban meggondolják, vállaljanak-e nyugdíjas éveik alatt tanítást. Ráadásul a kata új szabályozása rendkívül hátrányosan érinti majd a pedagógusokat.

Sokan közülük választották ezt az adózási formát. Azoknak a pedagógusoknak a lába alól is kihúzták a talajt, akik illetményüket kisadózóként művelődési házakban tartott tanfolyamok, kézműves-foglalkozások, idegenvezetői munka vagy egyéb más egyéni vállalkozói tevékenységgel egészítették ki. Erre következett ráadásképpen a rezsiköltségeket érintő intézkedésük, ami közvetlen egzisztenciális veszélybe sodorja az alacsony keresetűeket.

A helyzet a közoktatás szereplői szerint válságos, és azt kérik, a következő sztrájktárgyalásra olyan tárgyalópartnert küldjön a kormány – lehetőleg magát a miniszterelnököt –, aki érdemi válaszokat tud adni a követeléseikre.

Fotó: Népszava


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]