Közérzet / Egyéb · 2022.12.06.

PEDAGÓGUSOK – Folytatják a tiltakozást Veszprémben is

Ilyen még nem történt Veszprém megyében, először maradt el a tanítás egy iskolában, mert a pedagógusok több mint fele polgári engedetlenségbe kezdett. Tegnap 96 pedagógus tiltakozott Veszprémben és három Almádiban az oktatási rendszer szétverése ellen.

Tiltakozásuk miatt eddig tizenhárom gimnáziumi tanárnak azonnali hatállyal mondtak föl, ami szolidaritásra, újabb engedetlenségi akciókra készteti a pedagógusok egy részét. A megyeszékhelyen a hét első napján majdnem százan álltak ki kollégáik elbocsátása ellen. Ma is folytatódik a szolidaritás, a Botev-iskolában a tanárok fele nem veszi fel a munkát, így elmarad a tanítás. A szülők is segítik a tiltakozó akciót, csak azok viszik az intézménybe a gyerekeket, akik másképp nem tudhatják őket biztonságban. A pedagógusok a gyermekfelügyeletet megoldják.

A Veszprém közoktatásáért csoport tagjai a héten további akciókat is szerveznek, hogy rábírják a kormányt a párbeszédre.


Úgy tűnik, ez egyelőre nem lesz könnyű, mert Pintér Sándor továbbra sem áll szóba sem a diákokkal, sem a tanárokkal. Napok óta nem veszi át a minisztérium előtt virrasztó diákok levelét. Tegnap pedig nem állt szóba a Kölcsey Gimnázium követeivel sem (a Kölcsey Gimnázium volt az első, ahonnan még szeptemberben kirúgtak onnan öt tanárt), konvojával simán elhajtott mellettük.

Pintér miniszter példája nyomán majdnem érthető, miképp engedheti meg magának a Belügyminisztérium informatikával foglalkozó helyettes államtitkára, hogy ilyeneket adjon elő egészségügyi szakmai konferencián a tanárokról: „De egyébként tüntessen persze, hát itt szabad tüntetni, meg mindent szabad csinálni. Tényleg mindent szabad. De azt kell megérteni, hogy más a munka, és van sztrájk is meg minden, és le van korlátozva, ez világos, meg minden. De én mint informatikus azt tudom mondani, hogy fura helyzet van ezzel, tényleg.” Szerinte a Belügyminisztérium (!) lenne a legboldogabb, ha emelhetné a tanárok fizetését, csakhogy nincs pénz.

A szülők hergelésére viszont van.

Levélben kérdezik ezrektől: Egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?” Kérdésbe csomagolva ugyan, de tényként állításokat sugalmaznak. Részben arra céloznak, hogy a diákok nem önszántukból tüntetnek a maguk készítette plakátokkal, nem önként virrasztanak értük hideg hajnalon, nem azért zokognak, amikor elveszítik őket, mert szeretik és becsülik a tanáraikat, hanem mert a pedagógusok „bevonják” őket. Ezzel mérhetetlenül lebecsülik az ifjúságot, amellett, hogy rágalmazzák a tanártársadalmat. Mindamellett persze, hogy a pedagógusok tiltakozását leszűkítik bérkövetelésükre, noha az iskolarendszer átalakítása az ország jövőjét jelenti.

A kereszténydemokrata Latorczai János, az oktatási jogokért küzdő aktivistákat kivezettette az ország jövőjéről tanácskozó parlamentből. A karzaton foglaltak helyet. Fekete pólójukon legfőbb óhajukkal üzenték: Tanítanék. A néma demonstrációt rendzavarásnak minősítő alelnök némi tanácstalanság, majd egyeztetés után rendzavarás címén az országházi személyzettel távolítatta el a Tanítanék Mozgalom képviselőit.

Fotó: 444.hu


[fbcomments]