Közérzet · 2022.01.18.

Pedagógusok – Figyelmeztető sztrájk január 31-én

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) január 31-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tart. A PDSZ most külön levélben kéri az iskolákban dolgozókat arra, hogy csatlakozzanak a sztrájkhoz.

„Hogy a további tárgyalásokat befolyásoljuk, nem marad más, mint a végső kényszerítő eszköz, a munkabeszüntetés. A figyelmeztető sztrájk csak az első, szimbolikus lépés lesz. Nagyon fontos, hogy országszerte, minden intézményben, együtt, egy időben adjunk hangot elégedetlenségünknek” – írja levelében a PDSZ Országos Választmánya.

A PDSZ szerint a kormány már ettől a kétórás figyelmeztető sztrájktól is tart, időhúzásra játszik, minden létező jogi eszközzel akadályokat emel. „A sztrájkjog gyakorlása azonban Magyarországon is alapjog, ráadásul a kezdetként bevetett kétórás figyelmeztető sztrájk esetén a két óra bér kiesése nem jelentős, és a biztosítási jogviszony folytonosságát sem veszélyezteti” – írják.


A két nagy pedagógus-szakszervezet négy plusz egy pontban foglalta össze, mit szeretnének elérni. Ezekről a pontokról tárgyalnak hónapok óta a kormánnyal, egyelőre sikertelenül.

1. 2021. szeptember 1-jétől a minimálbér összege legyen a pedagógus-illetményalap vetítési alapja!

Ez azt jelenti, hogy szeretnének visszatérni ahhoz a bérszámítási rendszerhez, amelynek alapja a mindenkori minimálbér. Ennek összege idén már 200 ezer forint, míg az évek óta változatlan vetítési alap 101 500 forint. Ha erre a követelésre rábólintana a kormány (amire elég kevés esély van), a legtöbb fokozatban több mint 100–200 ezer forinttal ugranának meg az alapbérek. Ehhez képest idén egy 10 százalékos pótlékemeléssel kell beérniük, na meg azzal, hogy a garantált bérminimum alatt keresők fizetését kiegészítik.

2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára!

A szakszervezetek szerint is fontos ez a követelés, ami többek között a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseket érinti. Nekik a tanárhiány miatt egyre több feladatuk van.

3. A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!

A heti óraszámokról régóta megy a vita, már csak azért is, mert az „ingyen helyettesítések” miatt a legtöbb tanár, tanító, óvodapedagógus rég nem csak a saját óráit tartja meg.

4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órát legyenek beoszthatók. A pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval, illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül.

Az óraszám itt is fontos, mert a tanárhiánnyal küzdő iskolák sokszor csak a pedagógiai, gyógypedagógiai asszisztensekre tudják bízni a gyerekeket.

Az ötödik követelés az állami iskolákban dolgozók kötelező oltásával foglalkozik. A szakszervezetek szerint az erről szóló rendelet „káoszba taszította” az iskolákat – még tovább súlyosbítva a tanárhiányt.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is demonstrációt szervez január 31-ére. Ezzel támogatnák az aznap kétórás figyelmeztető sztrájkot tartó pedagógusokat.

Forrás: eduline.hu

Kép forrása: Getty Images/Comstock Images

1 Response

  1. 2022.01.28.

    […] Korábbi írásunk a sztrájkról itt. […]

[fbcomments]