Közérzet / Egyéb · 2022.04.11.

PEDAGÓGUSHIÁNY – Felejtős a tanári pálya

Esze ágában sincs a tanári pályát választani az okos magyar középiskolásnak – látva, hogy mi zajlik körülötte. Öt éve még 17 400 diák választotta a tanári pályát, az idén már csak 12 ezer. Az egyharmaddal csökkent létszámból a felvettek fele jut el a diploma megszerzéséig. Közülük tavaly kétezer kezdte meg a tanítást. 

Ígérte ugyan a kormány, hogy jövőre újragondolják a tanárok bérét, de a választások után a kormányfő más fontossági sorrendet hirdetetett, talán 2023-ban majd tárgyalnak a fizetésekről. Minden bizonnyal nem ért rá elolvasni az idei felvételi összesítést, amiből a számok egyértelműen mutatják, a diákok beárazták a tanári pályát: felejtős.

Tanáraik nemcsak a korszerű oktatási eszközöknek vannak híján, de emberi létük alapjainak is. A tanulók naponta szembesülnek, milyen küzdelmek árán tartja magát a felszínen egy pályakezdő pedagógus 160-180 ezer forintból. Nem csoda, hogy az a kétezer ifjú, aki mindezek ellenére mégis a katedrát választja, két éven belül elhagyja a pályát.

Aki már három évtizede benne él, nehezebben vált. Tudja, ha felvennék mind a 12 ezer jelentkezőt, akik pedagógiát tanulnának és ők mindannyian tanítani kezdenének, akkor sem lenne megoldható a tanárhiány.  A pedagógus szakszervezetek számítása szerint évente ötezer pedagógus megy nyugdíjba. Harmadikos matektudás elég a válaszhoz…

Az oktatás irányítói gúnyosan mosolyognak, dehogy lesz itt összeomlás:

– A tanárképzést ötről négyre vitték le.

– Az egyetemi hallgatók a tanulás mellett akár óraadók is lehetnek.

– Növelni lehet a szakmai gyakorlat idejét is.

– És hát nem ördögtől való a képesítés nélküli tanítás.

Ehhez hasonló már volt az „átkosban”, de – úgy tűnik – az oktatás irányítói szerint ez még mindig járhatóbb út, mint a tanárokat megfizetni. Azokat, akik képesek önálló gondolkodásra nevelni a gyerekeket és a tizenéveseket. Akik még elgondolkodnak azon az értékrenden, hogy egyetemi felvételi esetén az angoltudás alig kétharmadát éri az önkéntes katonai szakkiképzésnek. Legalábbis pontokban. Az egyikért maximum 40, a katonai szakkiképzésért 64 pont jár. A tanári pálya felejtős.  

Fotó: jabuka.tv


[fbcomments]