Gazdaság / Egyéb · 2022.08.11.

PEDAGÓGUSBÉREK 2029 – Elkésett ígérgetés

A kormány fűt-fát ígér az uniónak, csakhogy pénzhez jusson. Odáig mentek, hogy még a pedagógusok bérét is képesek lennének 987,7 millió euróval emelni, csak küldje már a támogatást az Európai Bizottság. Apró szépségpötty: az ígérgetés végső határideje 2029!

Harminc százalékkal kevesebben jelentkeztek az idén pedagógusnak, de a pályán lévők is sorra hagyják el az iskolákat. Az összeomlás előtti állapot túlságosan nem hatotta meg a kormányt. Megoldásként marad az ígérgetés. Továbbá azt találták ki, hogy az egyetemi hallgatók tanulmányaik mellett is taníthatnak! A nyugdíjas pedagógusok pedig teljes nyugdíjuk megtartása mellett is dolgozhatnak főállásban. Sőt nem feltétlenül ragaszkodnak a szakos tanárok alkalmazásához.

Az oktatás irányítói azonban úgy látják, mindez kevés, ezért hathatósabb eszközt választottak: ígérnek.


Ezzel két legyet ütnek egy csapásra: kedveskednének a tanároknak és az Európai Uniónak is. A kormányprogramban összesített és elküldött számok világosan mutatják, a nemzet napszámosainak átlagbére 2020-ban a hazai diplomás átlagbér 63,6 százaléka volt. Ugyanez az unió országaiban 80–90 százalék. A kormány úgy véli, ha az uniónak is fontos az oktatás, most megmutathatja: küldje a 2021–2027-es időszakra szóló Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz elnevezésű forrásból a pénzt. Ha itt lesz, akkor a miniszterek tanácsa majd gondoskodik arról, hogy hat év alatt a pedagógusok átlagbére elérje a hazai diplomás bérek 80 százalékát, sőt vállalják az infláció mértékének megfelelő megőrzését is 2029-ig.

Annyira kell az unió pénze, hogy van plusz ígérgetés is: 2029-ig még szolgálati lakások kialakítását is vállalnák, mi több, a leszakadó területeken többlettámogatást fizetnének a tanároknak. Az érdekvédők szerint az ígéret szép és tartalmas, de a tűzoltáshoz már nem elég. A hétéves program eredményei 15 év múlva látszanak talán. Ennél jóval gyorsabb megoldásokra van szükség.

Fotó: Népszava


[fbcomments]