Közérzet · 2019.06.07.

PATKÁNYHELYZET – Veszprém rágcsálómentes város

A fővárosi patkányinvázió hírei kapcsán óhatatlanul felmerült a kérdés, hogy rágcsáló-ügyben mi a helyzet Veszprémben? Örömmel hallottuk a Bakonykarszt Zrt. illetékesének megnyugtató válaszát, miszerint városunk lakóinak nincs okuk aggodalomra.

Veszprémben évente négyszer irtunk a szennyvízcsatorna- és a csapadékcsatorna hálózaton – mondja Radács Attila műszaki igazgató. – Vannak időszakok, évente 3–4 alkalom, mikor egy-egy városrészből patkánybejelentés érkezik, ami azonban az azonnali intézkedések mellett kordában tartható. Invázió a jelenlegi intenzitású megelőző irtás mellett nincs és nem is lesz, hála annak, hogy a Bakonykarszt példaértékűen odafigyel erre. Veszprém országos szinten is szinte patkánymentes város!

Érdemes megemlíteni, hogy a közelmúltban Budapestnek sem volt gondja a rágcsálókkal. A Bábolnai Fertőtlenítő Állomás 1972-ben a fővárosban 21 hónapon át tartó patkánymentesítés végzett, ennek eredményeként – az akkori jelentések szerint – mindössze 1000–1500 rágcsáló maradt életben. Ezt megelőzően a budapesti épületek, telkek (objektumok) 32,8 százaléka volt fertőzött, az irtás után ez 0,5 százalékra csökkent, a 2010-es évekre pedig már 0,1 százalék fölé sem emelkedett. Az Egészségügyi Világszervezet néhány évvel ezelőtt nem véletlenül minősítette a bábolnai módszert a világ legjobban szervezett, hosszú távú patkányellenes programjának.

Budapest fél évszázadig rágcsálómentes város volt. Tavaly nyáron „átalakították” a rendszert, megszűnt a Bábolnai Fertőtlenítő Állomás megbízása, aminek következményeként elözönlötték a várost a rágcsálók, a világ egyetlen patkánymentes nagyvárosából Budapest patkányparadicsommá válhat.

A fővárosi rágcsálótörténelemről, a patkányok és az emberek örök háborújáról bővebben ITT olvashat.

A Bábolnai Állami Gazdaság patkánybejelentést szorgalmazó plakátja 1972-ből. Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

A Bábolnai Állami Gazdaság patkánybejelentést szorgalmazó plakátja 1972-ből. Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!