Kék / Közérzet · 2016.09.24.

PÁRTÜGY – Nem babra megy a játék

Hát nem tudom. De általában kibújik a szög a zsákból. Előbb-utóbb. Ez jutott eszembe a napokban, amikor Kész Zoltán országgyűlési képviselő ismét előkotorta a veszprémi gumicsontot, és sajtótájékoztatóján megismételte Némedi Lajos alpolgármesterrel kapcsolatos, korábban már többször feltett három kérdését.

Ezek pedig: folytat-e Némedi ellen eljárást a rendőrség vagy a NAV nyomozóhatósága, kihallgatták-e a veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet (ISZSZ) gyanús üzelmeivel kapcsolatosan és tud-e ellene folyó hatósági eljárásról, nyomozásról?


Kész ezzel semmi újat nem kérdezett, hiszen a történet már évek óta nyomasztja a város közéletét, ellenzéki képviselők, Katanics Sándor és Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért) is következetesen magyarázatokat követelnek. Úgy vélik, Némedi felelős személyként kapcsolatba került az ISZSZ gyanús üzelmeivel. Porga Gyula polgármester –  csaknem egy esztendeje – feljelentést is tett ismeretlen tettesek ellen, nagyobb értékre elkövetett gazdasági csalás, valamint hűtlen kezelés bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt. Az intézményvezető lemondott, de előtte munkaügyi per is folyt, amelyet az ISZSZ elveszített, az önkormányzat pedig kifizette a perköltségeket. A gubancos ügy azóta is dagadozik. Némedi sajtótájékoztatót tartott, ahol cáfolta a vádakat, de előtte még a Fidesz helyi csoportja is közleményt adott ki, amelyben három kategorikus „nemmel” cáfolta, hogy bármilyen Némedi-ügy lenne.

Nos, előkerült ismét a három gumicsont kérdés. Akkor most mi van? Kész Zoltánnak nincs jobb dolga, mint egy végtelenített ügyön rágódni? De van. Ugyanis a sajtótájékoztató már közel sem a három kérdésről szólt, hanem vegytiszta politikáról:

– Azzal, hogy Némedi Lajos helyett a Fidesz veszprémi csoportja válaszolt a feltett kérdésekre, az alpolgármester személyes ügye helyett pártüggyé vált a korrupciós botrány. Ovádi Péter párttitkárnak személyes hitelessége múlik azon, vajon igazat állítottak-e vagy hazudtak – véli a képviselő, és ahogyan elnézem, nem babra megy a játék, súlyos állítások, politikailag érzékeny időszakban.

Ügyeket lehet húzni, halasztgatni, a nagyokat akár évtizedekig is, de a kisvárosi botrány előbb-utóbb napvilágra kerül. És Kész nem lenne politikus, ha ebből nem kívánna hasznot húzni. Egyelőre valamiféle politikai macska-egér játékot űz. Tudhat valamit, amit (még) nem osztott meg a nyilvánossággal, de már adagolja. S ez mi más lehet, mint a sokat emlegetett „hitelt érdemlő” bizonyíték, amelynek birtokában oly könnyedén kimondta, hogy amennyiben a Fidesz állításával szemben mégis folyik nyomozás Némedi Lajos ügyében, „ezért Ovádi Péter párttitkárnak és az általa vezetett Fidesz-franchise szervezetnek kell helytállnia”.

Ami mindkettőjük pozíciójába kerülhet, véli Kész Zoltán.


[fbcomments]