Közérzet · 2017.09.27.

PARKSZÉPÍTŐK – Jövőre vizsgázik az első osztály

Ügyintézni igyekeztem a városházára, elsiettem a millenniumi emlékmű mellett, vetettem egy futó pillantást a téren dolgozó fiatalok csoportjára, aztán megálltam, visszafordultam, hozzájuk léptem. Mert a látvány nem volt mindennapi: 17–20 év körüli diákok VKSZ-es feliratú dzsekiben, guggolva, térdelve, földön üldögélve az elszáradt fűcsomókat húzkodták kifelé a burkolat kockakövei közül.

Két kísérőjük, Antal Zsuzsa mérnök-tanár és Vida Tamás köztisztasági művezető örömmel fogadta az érdeklődést. Látszott, mindketten büszkék a gyerekekre és arra az oktatási programra, ami a Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Szakképző Iskola, illetve a  Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. együttműködésének köszönhetően valósult meg.


A sajátos nevelést igénylő gyerekek iskolájában tavaly indult el a parkgondozó szakképzés tíz diákkal, ők az idei tanév végén tesznek záróvizsgát. A növényismeret, kertészet és parkgondozás elméleti tudnivalóinak elsajátítása mellett rendszeresen vesznek részt szakmai gyakorlaton a VKSZ által kijelölt helyeken. Dolgoztak már a Szerelem-szigeten, a Kolostorok és kertek területén, most pedig az Óváros tér kőburkolatát tisztítják meg, hogy ne keltse az elhanyagoltság látszatát.

– Ültetnek, gyomlálnak és latinul fújják a növények neveit – mesélte mosolyogva Antal Zsuzsa, Vida Tamás pedig arról beszélt, hogy a bárczis diákok a környezet tisztaságának megőrzésében és a szelektív hulladékgyűjtésben is követendő példát mutatnak.


[fbcomments]