Közérzet · 2020.07.20.

PARKOLÁSI MIZÉRIA – A bírságolás nem megoldás

Hova parkoljanak a veszprémiek? címmel tartott sajtótájékoztatót Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselő a Damjanich utcai parkolónál. Nem véletlenül pont itt, a tömblakások környékén, bár a helyzet a város más részein sem jobb.

Veszprém ellehetetlenült parkolási helyzete mindannyiunk előtt ismert. Vannak olyan területek, ahol a megoldás keresése nem tűr halasztást. Ilyen a Deák Ferenc Általános Iskola és az evangélikus óvoda környéke, ahol az önkormányzat nem rendelkezik a közintézményekkel kapcsolatosan parkolók kialakítási tervével – mondta a képviselő hozzáfűzvén, hogy a szomszédos lakóterületeken sem jobb a helyzet. Például a Haszkovó utcai garázsteleptől (Aradi vértanúk útja), a Haszkovó utca 39. környezetének érintésével, egészen a Gábor Áron utcáig.


20190321_120127_resize

A zöldfelületek, közösségi terek megóvásának és a Damjanich János utcai nagyparkoló leterheltségének csökkentésére az ez évi költségvetés előkészítésekor tettem javaslatot, de ez a költségvetésbe nem került be. Miután nincs szabad parkolóhely az utcákban, a lakók rendszeresen a zöld felületeken parkolnak. A fideszes városvezetés szerint azonban a megoldás nem a parkolási alternatívák kidolgozása, hanem bírság bevezetése – mondta Gerstmár. – A legutóbbi közgyűlésen elhangzott: a „VKSZ Zrt. dolgozik azon, hogy rövid és hosszú távon milyen helyszíneket lehet bevonni további parkolási lehetőségek kialakítására”.

20190321_120154_resize

Az ősz folyamán a közgyűlés elé kerülhet a téma, de ez már most megkésett. Olyan parkolási felületeket kellene kialakítani, amelyek több szinten fogadhatnák a járműveket. Ehhez azonban meg kell lelni a megfelelő helyszíneket és a megfelelő finanszírozási formát!

burkolat_parkolas_resize

[stextbox id=”grey”]A közterületek használatáról szóló rendelet módosítása előírja, hogy a zöldfelületeket kizárólag gyalogos közlekedés vagy szabadidős tevékenység céljából lehet igénybe venni, ami a gyakorlatban annak az egyre elharapódzó jelenségnek a visszaszorítását célozza, hogy a zöldfelületekre parkoljanak az autósok. Aki megszegi az új szabályt, októbertől százezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.[/stextbox]


[fbcomments]