Közérzet · 2022.10.25.

PARKOLÁS – Változások az egész városban

Figyeljenek a gépkocsival közlekedők! Változik a parkolás díjszabása Veszprémben, és több parkolási zónát is módosít a VKSZ Zrt.

Évente átlagosan ezerrel nő az autók száma Veszprémben – írja közleményében a VKSZ Zrt. A városi cég az elkövetkező években 873 új kocsiállást alakít ki. Az egyetem területén mélygarázs, az egykori gyerekkórháznál parkolóház épül. A Kádár utcában egy nagy területű felszíni parkolót már használatba is vehettek az autósok. Új autós megállóhelyek létesítését tervezik a vérellátó mellett, a kórházzal szemben is.
Ezzel párhuzamosan felülvizsgálták a meglévő parkolási rendszert. A VKSZ Zrt.-től megoldást vártak a kertvárosi és belvárosi övezetben lakók, mert egyre nehezebben tudnak megállni, leparkolni a saját lakóhelyük, otthonuk közelében. Ezért is született meg a döntés, hogy új utcákat vonnak be a fizetős parkolási övezetbe.
A Kádár utcai parkoló, a József Attila utca (az SZTK-tól a Kádár utcai kereszteződésig) és az Almádi út mindkét oldala (Levendula Üzletház és Szikvíz udvar közötti területen) október 1-jétől bekerült a zöld zónás fizető övezetbe.
Az Erzsébet ligeti parkoló helyén új parkot, közösségi teret alakítanak ki, ezért itt megszűnt a parkolás lehetősége.
Október 1-jétől a Bagolyvári parkolóház bérletárai igazodnak a Szeglethy utcai mélygarázs áraihoz. Az egyórás várakozási díj változatlan maradt.

November 1-jétől életbe lépő változások

A piros zónában megszűnik a zöld forgalmi rendszámmal felszerelt elektromos járművek tulajdonosainak, üzembentartóinak a parkolási díj megfizetése alóli mentessége. Tehát a piros zónában fizetniük kell a parkolásért a töltési idő alatt is. A zöld és sárga zónákban a zöld rendszámú járművek továbbra is ingyenesen parkolhatnak.
Több fizető parkolási övezeten belül megváltozik a korábbi piros, zöld, sárga zónák átsorolása, valamint díjszabása. Erről itt tájékozódhatnak részletesen.
Az Egyetem utca feletti új sárga zónákban, valamint a Toborzó utcában csakis mobiltelefonnal és a VKSZ Zrt. honlapjáról előre megváltott, 30 perces parkolójeggyel, illetve bérlettel lehet majd parkolni.
Az újonnan bevont utcákban – Móricz, Hóvirág, Nárcisz, Victor Hugo, Búzavirág, Toborzó – lakók egy darab kedvezményes, 12 ezer forintos éves, lakossági bérletet válthatnak, melyet akkor is megvehetnek, ha a lakóhely szerinti ingatlanukhoz udvar is tartozik.
Szintén november 1-jétől a piros zónában szombatonként 7 és 12 óra között fizetni kell a parkolásért.

Az újonnan kialakított parkolóhelyekre parkolóbérletet a Lovassyval szemben, a Bagolyvári parkolóház földszintjén lévő irodában, hétköznap 8 és 16 óra között, illetve online csak november 1-jétől tudnak vásárolni. A VKSZ Zrt. egy hét türelmi időt ad azoknak az autósoknak, akik az új parkolóhelyeken kívánnak parkolni. A “régi” helyekre természetesen most is lehet parkolóbérletet vásárolni online és személyesen is.

Képünk illusztráció. Fotó: archdaily.com

[fbcomments]