Közérzet / Tech · 2016.01.29.

PARKOLÁS – Drágább, lassabb, idegesítőbb

Nem adnak vissza, nem fogadnak el papírpénzt, bankkártyát meg főleg nem, és állítólag elköltöttünk rájuk hatvanmillió forintot – röviden ez jellemzi az új veszprémi parkolóautomatákat, amelyek a héten kerültek a helyükre. Február 1-jétől az eddiginél több pénzt kell bedobni, ha parkolni akarunk.

Lecserélte a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. a régi, szerintük elavult parkolóautomatákat a városban, mind a negyvennégyet. Az új szerkezetek riasztórendszerrel vannak ellátva, energiatakarékosak, három nyelven kommunikálnak, érintőképernyősek, sőt, pótdíjat is elfogadnak, éppen csak nem parkolnak helyettünk.


Egy apró hiányossággal azonban meg kell majd barátkoznunk: a modern eszköz nem tud pénzt visszaadni.

Újságíróként nyitottak vagyunk az újdonságokra, így hát próbaparkolást végeztünk. Veszprém, péntek délelőtt, Ádám Iván utca. Egyirányú, így a parkolóhelyek az úttest jobb oldalán vannak, a két új parkolóautomata pedig az úttest bal oldalán. A gépek cseréje jó alkalom lett volna a korrigálásra.

Azt tapasztaltuk, hogy az új automata – a régivel szemben – közel sem nevezhető felhasználóbarátnak: a megszokott két gombnyomást felváltotta a „pötyögés” az érintőképernyőn. Először el kell indítani a parkolást a „start” gombbal, kijelölni a járműkategóriát, beírni a rendszámot, majd végre-valahára bedobni a pénzt. Érdemes ezentúl sok-sok apróval a zsebünkben közlekedni, ugyanis ezek a modern eszközök nem adnak vissza, így ha nem a pontos összeget dobjuk be, akkor a visszajárót elbuktuk.

Egy kisebb ujjgyakorlat után, ha elég ügyesek vagyunk, és sikerül kipiszkálni a kicsi résen a befelé kunkorodó, majdnem 20 centis cetlit, máris betehetjük a szélvédő mögé, jól látható helyre. Az egész mutatvány a régi 30 másodperc helyet 1–2 percet is igénybe vehet, ami egy forgalmasabb napon, egy forgalmasabb parkolóban izgalmas sorokat is eredményezhet.

Míg nyomkodjuk a képernyőt, felmerül a kérdés, hogy a visszajáró benyelése mekkora (előre tervezett?) profitot generál a VKSZ-nek, és mire is fordítja majd? És ha már – a hírek szerint – hatvanmillió forintot elköltünk némi modernizációra, akkor talán az illetékesek a vásárlás előtt kirándulhattak volna egy kisebb tapasztalatcserére például Győrbe. Akkor láthattak volna olyan parkolóautomatát is, amely azon kívül, hogy kiadja a visszajáró pénzt, még papírpénzt is elfogad.

(Kérdéseinket két alkalommal feltettük az üzemeltetőnek, de válasz nélkül maradtunk.)

 


[fbcomments]