Közérzet · 2023.04.30.

PÁPAI ÁLDÁS – Orbán bemutatta a családját  

Orbán Viktornak megadatott, hogy harmadik pápának mutathatta be feleségét és lányait. Kétségkívül nagy utat tett meg a parlamenti „Csuhások! Térdre, imához!” beszólás óta. Valódi bűne ugyanilyen látványos: a magyarokra kényszeríti a ki nem érdemelt tekintélytiszteletet, a beletörődést sorsukba, alkalmassá tette őket az ellenség- és bűnbakképzésre.

Orbán pápa, PÁPAI ÁLDÁS – Orbán bemutatta a családját  
Orbán Viktor és családja Benedek pápánál a Vatikánban, 2010. december 6-án (Fotó: Vatican Pool/Getty)

Kétségkívül szépek a miniszterelnök lányai, kedvesek az unokái. Elismerően és örömmel nézi őket a közösségi oldalak népe, legfeljebb a fiát hiányolják a családi fotóról. Mostani találkozásukat a pápával a keresztények némi fenntartással, hiszen a dicsekvés többnyire nem a hívő ember jellemzője. Eszükbe juthat az is, ha már Orbán Viktorban vagy szeretteiben nem ötlött fel, akkor talán kommunikációs szakembereinek kellett volna szólniuk: a pápa látogatása okán nem illendő kihasználni kormányfői pozícióját.

Azt a fél órát átengedhették volna egy sokgyerekes szegény családnak – ha másért nem, jópont-szerzés miatt a szegények pápájánál. A kiválasztottakat csütörtökön a fővárosba hozhatták volna. Életükben először mindegyikük külön ágyban alhatott volna egy olyan fürdés után, amihez nem ők cipelték a kútról a vizet. A pápai áldás mellett legalább akkora örömként élték volna meg a budapesti kalandot, az ebédmeghívást. Az élmény akár tanulásra ösztönözte volna őket, a kitörés elszánását is élesztgethette volna bennük. Orbánék bármikor megtehetik, hogy elzarándokolnak Rómába. Ami az elképzelt családnak álmaiban sem fordul elő.


Nem vitatható, talán az Orbán lányoknak és gyermekeiknek nagy élmény lehetett Ferenc pápa közelében lenni. Nem foszthatók meg a személyes pápai áldástól édesapjuk beosztása miatt, ám megélhették volna családi körben újra és újra, a nyilvánosság nélkül.

Kis jóindulattal hihetjük, véletlenül került ki a poszt a pénteki nagy rohanásban. De nem. Másnap újabb részletek láttak napvilágot, amiben az ország első embere a hivatal kapujában öleli feleségét és unokáját, mutatják a pápának adott ajándékait. A találkozást követően a búcsúzkodásnál nem felejti el megdicsérni őket: szépnek minősíti a lányait, ügyesnek és királynak az unokáit.

Orbán pápa, PÁPAI ÁLDÁS – Orbán bemutatta a családját  
Ferenc pápával Budán (Forrás: Orbán Viktor közösségi oldala)

Tudom, álmélkodásom nevetséges.  A valódi gondok, a gazdaság állapota, az eredményesnek gondolt hintapolitika mellett eltörpül.

Az embereket infantilissá és gondolkodásképtelenné tették. Beléjük nevelték a bűntudatot, miszerint szociális helyzetük valójában a bűnösségük következménye, tehát jogosan szegények. Így a politikai hatalmat és őket magukat is felmenti mindennemű felelősség alól – Jakab Attila vallástörténész megállapításait bizonyítják a posztok, amiket a sajtó szétröpített.

És végül egy kis családi vidámkodás a népnek az audiencia után Orbán Viktor közösségi oldaláról.

Vezető kép: II. János Pál pápa magánkihallgatáson fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt és családját a Rómától mintegy 30 kilométerre délnyugatra fekvő vatikáni Castel Gandolfo nyári rezidencián 1998. szeptember 18-án (Fotó: Index)


[fbcomments]