Kultúra · 2017.10.29.

PANNONFÍLING – Rövidfilmek hosszú napja

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg Veszprémben a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót, ahol újra rengeteg rövidfilmet láthat a közönség. A „rövidfilmek hosszú napjára” november 4-én az Expresszó Klubba várják a közönséget.

Veszprém nyüzsgő kulturális életének egyik különlegessége ez a hazai és határon túli filmeket bemutató fesztivál. Elképesztő mennyiségű, közel hét és fél órányi minőségi anyag közül választották ki a versenyprogramba beválogatott huszonegy filmet – mondta el Dósay Norbert és Németh Csaba, a 13. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó két főszervezője. Most is változatos műfajú alkotásokat láthat a közönség, videokliptől a thrilleren és animációs filmen át az ismeretterjesztő és kisjátékfilmig.


Az idei fesztivál zsűrijének tagjai: Fazekas Gyöngyi, a tavalyi fesztivál győztese, Krámer György táncművész, koreográfus és Pálfi György filmrendező. A hagyományokhoz híven most is újabb különdíjjal készülnek a szervezők. Az első három helyezett és a közönségdíj mellett  a PannonPara különdíjat fogja a zsűri odaítélni, amivel a legijesztőbb, legizgalmasabb, legfeszültebb hangulatú rövidfilmet jutalmazzák.

Az ingyenes rendezvény délelőttjén Engelmann Péter workshopján vehetnek részt az érdeklődők, aki a #Help – egy önerőből készült rövidfilm – hazai és nemzetközi fesztiválokon elért karrierjéről mesél majd, megosztva a nézőkkel pár hasznos tippet, trükköt és tapasztalatot.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozókon hazai és határon túli, amatőr és független filmesek már 2005 óta bizonyítják, hogy egy jó történetet nem csak sok millió dolláros robbanásokkal, autós üldözéssel és szilikondomborulatokkal lehet elmesélni. Az elmúlt években alacsony költségvetésből, de annál nagyobb lelkesedéssel és kreativitással készült roadmovie-t, háborús drámát, sci-fit, szerelmi történetet, videoklipet és animációsfilmet is láthattak a nézők. Az itt debütált alkotók közül nem egy ma már megbecsült tagja a hazai mozgóképes szakmának és a Pannonfílingen bemutatott filmjeik hazai és nemzetközi fesztiválokon is sikerrel szerepeltek.


[fbcomments]