Kultúra · 2018.03.26.

PANNONFÍLING KLUB – Az állampolgár

A Pannonfíling Klub március 28-án, szerdán 18 órakor a Teguláriumban (Dubniczay-palota, Vár u. 29.) bemutatja Az állampolgár című filmet. A filmvetítéssel egybekötött beszélgetést a Pannonfíling Fesztivál szervezői, a Szeret Egyesület tagjai rendezik.

A nemzetközi porondon a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált Az állampolgár, amelynek forgatókönyvét Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion), a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára és Vranik Roland rendező közösen jegyzik. A filmet több nemzetközi fesztiválon is sikerrel bemutatták, és hazánkban is rengeteg elismerést kapott, Znamenák István például Magyar Filmdíjban részesült a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.


A tavaly bemutatott film főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.

Amikor élete rendeződni látszik, megjelenik a fiatal perzsa bevándorló lány (Arghavan Shekari), és a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelme (Máhr Ágnes) között.

A megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

A film vetítését követően beszélgetés kezdődik Vranik Rolanddal, Az állampolgár rendezőjével és a két női főszereplővel, Arghavan Shekarival és Máhr Ágnessel.


[fbcomments]