Kultúra · 2016.09.30.

PANNONFÍLING – Kisfilmek és nagy érzelmek

Ismét eljön a rövid filmek hosszú napja: az Expresszóban szombaton, október 1-jén délután tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Pannonfíling mozgóképes találkozót.

A találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, a veszprémi ősz egyik különleges kulturális programja. A fesztiválon a hazai és határon túli amatőr és független filmesek már 2005 óta bizonyítják, hogy egy jó történetet nem csak sok millió dolláros robbanásokkal, autós üldözéssel és szilikondomborulatokkal lehet elmesélni. Az elmúlt években alacsony költségvetésből, de annál nagyobb lelkesedéssel és kreativitással készült roadmovie-t, háborús drámát, sci-fit, szerelmi történetet, videoklipet és animációs filmet is láthattak a nézők.


A fesztiválon az elmúlt években debütált alkotók közül többen ma már megbecsült tagjai a hazai mozgóképes szakmának, és az itt bemutatott filmjeik más fesztiválokon is sikerrel szerepeltek.

A zsűribe meghívták már Felhősi István festőművészt, Fenyvesi Ottó költőt, M. Tóth Géza animációs rendezőt, producert, Szajki Péter forgatókönyvírót, rendezőt, Trócsányi Gergely zenészt. Idén a 21 döntős film közül a legjobbakat a Buvári Tamás (Magyar Filmszemle-díjas rendező), Farkas Franciska (színésznő), Király Róbert (a tavalyi különdíj nyertese) összetételű zsűri választja ki.

A szervezők PannonLove néven új különdíjat alapítottak, amellyel a legromantikusabb, legérzelmesebb rövidfilmet jutalmazzák, de a kategóriába a szerelmi történetek mellett a mély barátság, a meghitt családi kapcsolatok és a furcsa egymásra találások ábrázolása is belefér.

Versenyen kívüli vetítéssel is készülnek: a megnyitó előtt, egy órától Kis Hajni Diák-Oscar-díjra jelölt kisfilmjét, a Szép alakot mutatják be, amelynek az egyik főszereplője a Pannon Várszínház egykori színésznője, Egyed Brigitta. A film veszprémi bemutatóját beszélgetés követi a rendezővel. A versenyprogramban szereplő rövidfilmek vetítése után Buvári Tamás a Fuvar című alkotásának bemutatója következik.

A szervezők szerint a Pannonfílingnek továbbra is erőssége marad, hogy a mozivásznon látottakat barátságos környezetben vitathatják meg a nézők a filmesekkel és a szakmai zsűrivel, így az alkotók közvetlen visszacsatolást kapnak munkájukról, és a közönség is bepillanthat a filmkészítés kulisszái mögé.

A Pannonfíling mozgóképes találkozó honlapja itt, a részletes program itt, az esemény Facebook-oldala pedig itt tekinthető meg.


[fbcomments]