Kultúra / Egyéb · 2020.03.03.

PANNON VÁRSZÍNHÁZ – Sikerprodukciók, vendégelőadások és irodalom a Veszprémi Tavaszi Fesztiválon

Saját legsikeresebb produkcióit, érdekes és különleges vendégelőadásokat, valamint egy új irodalmi sorozat első darabját kínálja a nézőknek a Pannon Várszínház a március 7-étől április 25-éig tartó Veszprémi Tavaszi Fesztivál elnevezésű programcsokrában.

Saját darabjaink közül a Hairt, a 150. előadáshoz közelítő A Pál utcai fiúkat, A élet csodaszép című élő rádiójátékot, a Hamletet és a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban című vígjátékot láthatja a közönség a Veszprémi Tavaszi Fesztivál keretében – sorolta Vándorfi László, a Pannon Várszínház rendező-igazgatója a mai sajtótájékoztatón. – Az élet csodaszép című darabnak ez a magyarországi ősbemutatója, és a közönség meglesheti a klasszikus rádiójátékok kulisszatitkait: a színpadon születik minden zaj, effektus, ahogy ez régen is történt. Az előadás után a kíváncsiak kipróbálhatják az effektuskészítést, és ismerkedhetnek, beszélgethetnek az előadás szereplőivel.


A fesztivál egyik (térítésmentes, de regisztrációhoz kötött) vendégelőadása Ladik Katalin performansza, az Alice Kódországban.

Ladik Katalint Veszprémben nem nagyon kell bemutatni – mondta Géczi János költő, író, akinek tavaly közös kötete jelent meg a művésznővel. – A színész, képzőművész, költő, író, performer a Vajdaságban érett művésszé, az egykori Új Symposion folyóirat alapító és meghatározó szerzője volt, a közép-európai neoavantgarde legjelesebbjei között foglal helyet. 2016-ban megkapta a Yoko Ono-békedíjat, és azóta nagyon sokat szerepel külföldön, úgyhogy ő Európa szellemét fogja Veszprémbe hozni. Jelenleg ő a világon a legismertebb magyar szerző.

A másik vendégelőadást öt évvel ezelőtt már láthatták a veszprémiek a táncfesztiválon: akkor elnyerte a zsűri fődíját és a közönségdíjat is.

A Frenák Pál Társulat Birdie (Madárka) című darabjáról van szó – folytatta Krámer György, a Pannon Várszínház koreográfusa, a táncfesztivál művészeti igazgatója. – A Frenák Pál Társulattal hosszabb távú együttműködési megállapodást kötött a Pannon Várszínház az Európa Kulturális Fővárosa felé vezető úton. Január 22-én, A magyar kultúra napján Frenákék is felléptek Veszprémben, és persze az idei táncfesztiválon is látni fogjuk őket. A Birdie szerintem a társulat eddigi legsikeresebb produkciója, Frenák Pál életművének esszenciája. Igényes kortárs táncszínház, úgy fogyasztható, hogy nem adja fel az elveit.

A Pannon Várszínház Tompa Andrea meghívásával elindítja a Szépírók című sorozatát. A szervezők szándéka, hogy évente négy-hat vagy még több írót lássanak vendégül Veszprémben a 400 tagot számláló Szépírók Társaságából. A rendezvénysorozat kezdeményezője Géczi János, aki közel egy éve három veszprémi írótársával, Bozsik Péterrel, Ladányi Istvánnal és Fenyvesi Ottóval megalapította a Veszprémi Szépírók Társaságát.

Géczi János tavaly Füreden beszélgetett Tompa Andreával

Géczi János tavaly Füreden beszélgetett Tompa Andreával

Ezek a találkozók íróportrék lesznek élőben – magyarázta Géczi János. – A Szépírók Társaságának tagjai a nyelvi és gondolati radikalizmusban, valamint a munkában hisznek. Ez egy Kárpát-medencei társaság, amelynek egyik alapítója Ladik Katalin, és számtalan ismert író tartozik a körünkbe: Tolnai Ottó, Parti Nagy Lajos, Dragomán György, Vámos Miklós, de tagja volt Esterházy Péter, Térey János, Kertész Imre is. Tompa Andreának eddig három regénye jelent meg, mindhárom sikerkönyv lett. Az esten Pap Lívia, a Pannon Várszínház színésznője olvas fel részleteket az írónő műveiből. Később eljön majd Veszprémbe Bodor Ádám, Bereményi Géza, és jelesebb európai szerzők meghívását is tervezzük.

20200303_133737


[fbcomments]