Szórakozás / Kultúra · 2020.06.23.

PANNON VÁRSZÍNHÁZ – Köszönjük a nézőknek, hogy kellünk!

A Pannon Várszínház művészei egész nyáron játszanak, az elmaradt bérletes előadásokat pedig szeptembertől pótolják – tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón Vándorfi Lászlótól, az intézmény igazgatójától.

Felejthetetlen nap marad számunkra március 11-e: elindultunk Szombathelyre a Hairrel, a műszakiak a díszlettel, hangosítással, amikor jött a telefon: az önkormányzat már nem engedélyezi a fellépésünket. Ezzel kezdődött számunkra a hosszú lezárás – emlékezett vissza az igazgató. – A járványhelyzet többszörösen próbára tette a társulatot: jegybevételi forrásunk megszűnt, lélektanilag is fel kellett dolgoznunk a bezártságot, az interperszonális kapcsolatainkat pedig, amelyek a legfontosabbak a számunkra, kénytelenek voltunk áttenni az online térbe. Hogy egy képzavarral éljek: megpróbáltunk a vékony jégen korcsolyázni a hirtelen támadt melegben. Sok hangoskönyv, versvideó született, elindítottuk a videószínházunkat, A szép, a szende és a szeleburdi videó-, ének-, majd személyes próbáival pedig megszületett egy új bemutatónk is, amelyet csak házi főpróbán láthattak a munkatársaink és a barátaink június utolsó napjaiban. Felemelő élmény volt számunkra: benne volt az újrakezdés reménye és a pozitív rémület, hogy egymás szemébe kell néznünk.


A képen alról jobbra: Bakonyi József, a Pannon Várszínház régi támogatója, Ferenczy Gábor, Alsóörs alpolgármestere, Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, Szelle Dávid színész és Molnárné Simon Anikó, a teátrum marketingmenedzsere. Fotó: a szerző

A képen balról jobbra: Bakonyi József, a Pannon Várszínház régi támogatója, Ferenczy Gábor, Alsóörs alpolgármestere, Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, Szelle Dávid színész és Molnárné Simon Anikó, a teátrum marketingmenedzsere. Fotó: a szerző

Nagy terveink vannak a nyárra – folytatta Vándorfi László. – Összesen negyven előadást tartunk július közepétől augusztus végéig többek között a Kőszegi Várszínházban, a Gyulai Várszínházban, a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, az egri Agria Nyári Játékokon, a dunaföldvári Földvári Nyári Estéken, a Balaton mellett pedig Alsóörsön, Balatonfüreden, Balatonakaliban, Keszthelyen, Balatonlellén. A szeptemberünk lesz a leggazdagabb: ekkor pótoljuk az ebben az évadban elmaradt bérletes előadásokat és kezdjük a 20., jubileumi évadunk bemutatóit. A Doktor úr főpróbahetében kezdődött a veszélyhelyzet, úgyhogy megtartjuk az elmaradt bemutatót is.

A jubileumi évad bemutatói: a Kölcsönlakás című komédia, a Virágot Algernonnak színmű – ennek már folynak a próbái–, az Amadeus című dráma és a Főnök meg én meg a főnök című komédia. A következő évad végére csúszott át a Hotel Menthol című musical bemutatója, amellyel az idei őszt szerették volna indítani, de a pandémia miatt nem tudtak próbákat tartani. Ezen kívül három színésznő, Pap Lívia, Kárpáti Barbara és Kovács Ágnes Magdolna készül egy-egy monodrámával.

Nagyon nagy hiányérzet van bennem a Hamlet miatt, hisz megszakadt a sorozat, éppen ezért, ha valaki azt mondja nekem, hogy tíz perc múlva Hamlet, akkor én végigcsinálom – mondta Szelle Dávid, akit a közönség az évad legjobb színészének választott. – A színház minden dolgozójára büszke vagyok! A járvány alatt még inkább megmutatkozott a kollégák körében az összetartó erő: csillagos ötöst érdemel a társulat.

Vándorfi László csendesen megjegyezte, hogy a járvány ideje alatt húsz pályázatot írtak meg. Ezek közül néhányra már megérkezett a pozitív válasz, de határidőt nem mondtak a támogatások kifizetésével kapcsolatban, így a színház anyagi helyzete továbbra sem stabil.

Elfogytak a tartalékaink, és föl kellett tenni a kérdést, hogy ennek ellenére ki tart velünk a folytatásban – árulta el. – Munkatársaink 95 százaléka kifejezte azon szándékát, hogy maradnak, és ezt köszönöm nekik! Bízom a nyitás szükségességében, a szerencsében és abban, hogy telt házas előadásokat fogunk tartani! Köszönjük a nézőknek és a barátainknak, hogy kellünk!

[stextbox id=”warning”]A Pannon Várszínház honlapja folyamatosan frissül az aktuális információkkal.[/stextbox]


[fbcomments]