Kultúra · 2019.05.28.

PANNON VÁRSZÍNHÁZ – Felértékelődik a színháztámogatók szerepe

A színházi élet gyökeres átalakuláson megy át: a tao megszűnése után még nem látjuk, mi következik. Egy biztos: nagyon felértékelődik a színháztámogatók szerepe – mondta Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója a következő évad műsorát beharangozó sajtótájékoztató bevezetéseként.

A Pannon Várszínházban mindig is vállalták a kockázatot, és ezután sem lesz másképp: a 2019/2020-as évadban a megszokott öt bemutatóval várják a közönséget.


Az évad első bemutatója a Hair című musical lesz – tért át a tájékoztató témájára az igazgató. – Nagyon sok új arcot mutatunk be, sok, kiválóan éneklő és táncoló fiatalnak adunk lehetőséget ebben a produkcióban. Több mint harmincan lépnek színpadra, és szinte mindenki harmincon aluli. A musicalben 26 dal hangzik fel élőzenés kísérettel. A dalok szövegeit Likó Marcell és Marton Lívia fordította, a szövegkönyv az én munkám, amelyet a film megszületése előtt 11 évvel megjelent szövegkönyv és a darab magyar fordítása alapján állítottam össze.

Az előadásban lesznek meglepetések. Az igazgató-rendező a darab magyar vonatkozására is felhívta a figyelmet, ami hozzájárul ahhoz, hogy a sajátunknak érezzük az előadást.

A Hair üzenete nem változott: egy sokszínű generáció keresi a helyét a hazájában és a világban. Július 4-én tartjuk az előbemutatót, amelyre a jegyek a megszokottnál kedvezményesebb áron vásárolhatók meg.

Szelle Dávid és Vándorfi László a sajtótájékoztatón. Fotó: a szerző

Szelle Dávid és Vándorfi László a sajtótájékoztatón. Fotó: a szerző

A második bemutató egy rockballada, a Kőműves Kelemen, amelynek szintén minden időben aktuális a mondanivalója: egy fiatal csapat lehetőséget kap arra, hogy felépítsen egy új jövőt. Az előadásban 13 férfiszínész mutathatja meg a férfierőt, ahogyan a Pál utcai fiúkban is. (Ez utóbbinak egyébként ma délután van a századik előadása Pápán.)

Az élet csodaszép című élő rádiójáték egy nagy sikerű, a negyvenes években készült amerikai film színpadi változata, amelyben mindössze öt színész szerepel. A főhősön és a barátnőjén kívül a „maradék” három színész egyenként 12 karaktert formál meg kizárólag a hangjával, mivel még gyors átöltözésre, sminkváltásra sem lesz idő az előadásban. Merész vállalkozás és magyarországi ősbemutató. A főszerepet Szelle Dávid játssza, és a rendezést is ő vállalja.

Gyönyörű történet, amelynek a lényege, hogy sohasem a könnyebb megoldás felé kell elvinni az életünket, hanem küzdenünk kell az álmainkért, céljainkért – mondta Szelle Dávid. – Hatalmas kihívás lesz ez az előadás színészileg.

A világ legjobb drámájának tartott Hamlet lesz a negyedik bemutató.

Shakespeare drámája szerkezetileg, nyelvileg, mondandója szempontjából is hihetetlen mélységű, sűrűségű – jegyezte meg Vándorfi László. – Nagyon mai előadást tervezünk, amely minden korosztályt megszólít.

A következő évadot Molnár Ferenc: A doktor úr című komédiája zárja, amelyet szintén Szelle Dávid rendez. Ez a szerző első világhírűvé vált darabja ebben a műfajban.

Egyedül a szerző nyelvezetét tartom meg, a történetet a mai korba szeretném helyezni – magyarázta a fiatal művész.

A Pannon Várszínház a következő évadban is sok régebbi előadását műsoron tartja, és készül a rendkívül gazdag nyárra: összesen 48 előadást fognak játszani különböző helyszíneken.


[fbcomments]