Kultúra · 2021.03.09.

PANNON VÁRSZÍNHÁZ – Drámapályázat a Petőfi-évforduló kapcsán

2023-ban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója. Ebből az alkalomból a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett Petőfi Sándor Karaffa-drámatöredékének befejezésére.

A pályaműveket ötfős zsűri bírálja el, melynek tagjai: Dobák Lívia dramaturg, Nánay István színikritikus, Blaskó Péter színművész Géczi János író, költő és Vándorfi László rendező.


A zsűri által javasolt szerzők közül a következők fogadták el a színház meghívását: Fabacsovics Lili, Forgách András, Darvasi László, Dézsi Fruzsina, Garaczi László, Háy János, Kovács Dominik és Viktor, Márton László, O. Horváth Sári, Szakonyi Károly, Szálinger Balázs, Tasnádi István, Terék Anna, Visky András, valamint Zalán Tibor.

A mindössze 15 gépelt oldalnyi töredéket a pályázók szabadon kezelhették, sem műfaji, sem terjedelmi kötöttséget nem írtak elő nekik.

Eredményhirdetés a Színházi Világnapon, március 27-én lesz Veszprémben, nyilvános sajtótájékoztató keretében. Az első három mű részesül pénzjutalomban, melyre összesen 2,5 millió forint áll rendelkezésre. Ezt az összeget a zsűri belátása szerint osztja fel három pályamű között. A Pannon Várszínház a három díjazott mű egyikét 2023-ban bemutatja, további kettőt felolvasó színház keretében ismertet meg a közönséggel. A három művön túl a zsűri által megjelölt darabokat a Kalligram Kiadó nyomtatott formában megjelenteti, elektronikus formában pedig a Pannon Várszínház valamennyi magyarországi és határon túli magyar előadó-művészeti szervezet számára elérhetővé teszi.


[fbcomments]