Kultúra · 2020.09.14.

PANNON VÁRSZÍNHÁZ – Csak a közönség támogatásában bízhatunk!

Az elmúlt évadot lezárta, a következőt pedig megnyitotta Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója a ma délelőtti társulati ülésen. A közönség véleménye szerint a Hair az évad legjobb előadása, és ismét Szelle Dávid lett az évad legjobb színésze. 

Március 9-én lefeküdtünk aludni, és az életünkben tulajdonképpen csak júniusban kezdődött egy új szakasz, a XXI. század, amelyben újragondoltuk a munka, az egzisztencia kérdését, megkíséreltük az újrakezdést, és megfogalmaztuk ennek az új életszakasznak a munkamorálját – mondta Vándorfi László. – A bezártság két hónapja alatt egyik munkatársunk, Lepsényi Györgyi ébresztette fel azt a gondolatot, hogyan kellene úgy megszólalnunk az online térben, hogy azzal egyediek legyünk, különbözzünk mindenki mástól, és sikerült is. A rövid videókban volt humor, önirónia, személyiség, és olyan üzenetek hangzottak el, amelyek talán megmaradnak a nézőkben.


A társulat később elkezdett próbálni egy ötszereplős ősbemutatót, Süle Zsolt és Vándorfi László darabját, amellyel először csak a zeneszerző stúdiójába merészkedtek maszkban, később a színpadra is. Ez volt A szép, a szende és a szeleburdi. Aztán két és fél hét alatt elkészült a Virágot Algernonnak.

Ezek hangulatára, kreativitására, mozgatórugóira kell emlékeznünk, ha ismét nehéz idők jönnek! – jegyezte meg az igazgató.

Ezt követően elindult a szabadtéri szezon: július 4-én, az amerikai függetlenség napján Debrecenben, 950 néző előtt játszották a Hairt, a szezon zárásaként pedig augusztus 29-én Tokajban, 2500 néző előtt A Pál utcai fiúkat. A Pannon Várszínház színészei összesen 41-ször állhattak színpadra nyáron – tavaly 51-szer.

Szeptember elején már jött is a táncfesztivál – május helyett.

Azt tapasztaltuk, hogy az élő videóközvetítés működőképes modell egy fesztivál kapcsán, de nem színházi előadások esetén – hangsúlyozta a direktor. – Az előadásokon és az online térben minden eddiginél több, 4710 nézője volt a fesztiválnak.

Az évad számai

Az ismert ok miatt a Pannon Várszínház társulata négy hónapig nem tudott játszani. Ez idő alatt 57 saját és 21 vendégelőadásuk maradt el. Amíg az előző évadban 224 saját előadást tartottak, addig a mögöttünk állóban 162-t. A fizető nézőszám 87 ezerről 57 ezerre csökkent.

A tavalyi évadhoz képest 25 millió forinttal csökkent a bevételünk – folytatta. – Március 17-én írtam egy levelet a társulat tagjainak, amelyben közöltem velük, hogy a színháznak kéthavi bér- és járuléktartaléka van. Ezt követően három hónapig bértámogatást kaptunk a központi költségvetésből. A nyár bevételeinkből fenn tudtuk tartani a nyári működésünket, és hozzáláttunk az új évad működtetéséhez. A bérletes előadásainkat megtartjuk, de több vidéki partnerünk visszalépett. A következő év január 31-éig nem engedélyezett a gyermek- és ifjúsági színházi előadások megtartása sem. Rengeteg pályázatot írtunk, nagyon sokra még nem érkezett válasz. Csak a közönség támogatásában bízhatunk!

[stextbox id=”warning”]A mi szcénánknak nem tesz jót a kultúrában különböző szinteken folyó háború, mert csökkenti az embereknek a kultúra iránti érzékenységét – jegyezte meg Vándorfi László.[/stextbox]

Tervezzük a jövőt

Tervezzük a jövőt: megváltozott a darabsorrend. Szeptember 26-án mutatjuk be a közönségnek a Virágot Algernonnak című színművet, előtte pedig, szeptember 24-én A Pál utcai fiúk díszelőadásával ünnepeljük a Pannon Várszínház fennállásának huszadik évfordulóját. A darabot az üzenete miatt is választottuk. Később jön a Kölcsönlakás, A főnök meg én meg a főnök, az Amadeus, majd a Hotel Menthol. A stúdiószínházban három monodrámát láthat a közönség: a Jászai Marit Kárpáti Barbarával, a 23 percet Pap Líviával és a Lola Blaut Kovács Ágnes Magdolnával.

A közönségkedvencek

Az évad legjobb előadása a közönség szerint a Hair című musical volt, a legkedveltebb színészek pedig Szelle Dávid, Koscsisák András és Kovács Ágnes Magdolna. Vándorfi László külön elismeréssel jutalmazta Németh Erika pénztárost, aki a pandémia idején és utána elképesztő türelemmel konvertálta át az évadot és akinek minden adat a kisujjában van.

Egri Zsófia és Kárpáti Barbara szakmai díjat vehetett át.

Köszönöm mindenki munkáját és kitartását! – fejezte be az igazgató.


[fbcomments]