Tech · 2018.12.12.

PANNON EGYETEM – Nyolcszázmillió köd előrejelző rendszer kifejlesztésére

A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Pécsi Tudományegyetem egy 820 millió forint támogatást nyert el pályázaton egy légszennyezettség előrejelző rendszer kifejlesztésére.

Magyarországon a légszennyezettség mértéke évek óta meghaladja az Európai Unió által szabott határértéket. Emellett a Kárpát-medence földrajzi fekvéséből adódóan az őszi-téli időszakban gyakran lehet sűrű köd képződésére is számítani. A két jelenség nem független egymástól, a szmog a köd képződésére és tulajdonságaira is jelentős, de nem pontosan ismert hatással van és fordítva. A szmog egészségkárosító hatása mellett a sűrű köd a látótávolság drasztikus csökkenését okozza, ami ellehetetleníti a légi közlekedést, az országutakon pedig súlyos baleseteket okozhat.


A támogatott kutatási tevékenység középpontjában a ködképződéshez vezető folyamatok állnak, különös tekintettel a részecskék és a ködöt alkotó vízcseppek közötti kölcsönhatás tanulmányozására. Amellett, hogy ez a vizsgálat új tudományos ismeretekkel járul hozzá a téma tudásanyagához, egy, a mainál pontosabb köd előrejelző rendszer fejlesztését célozza azon keresztül, hogy meghatározza a légkörben található légnemű és folyékony halmazállapotú víz szerepét a légszennyezési helyzetek kialakulásában és súlyosbodásában.

A projekt sikeres megvalósulása esetén a feltárt kölcsönhatások figyelembevételével a meteorológiai és levegőminőség mérési adatokból a veszélyes ködhelyzetek kialakulásának valószínűségét a korábbiaknál jóval nagyobb megbízhatósággal lehet majd előre jelezni. A támogatást új eszközök, a köd tulajdonságait mérő speciális műszerek, valamint nagy teljesítményű szuperszámítógép beszerzésére, továbbá fiatal kutatók és PhD hallgatók foglalkoztatására fordítják. A fejlesztendő rendszerben a tudományos jelentőségen túl jelentős társadalmi hasznosság is rejlik, hiszen képes lesz például az autóutak és repülőterek környezetében potenciális vészhelyzetet jelentő és gazdasági károkat okozó köd kialakulásának és sűrűségének nagy pontossággal történő előrejelzésére is.


[fbcomments]