Közérzet · 2020.04.02.

PANNON EGYETEM – Mégis elcsatolják a Georgikont

Augusztus 1-jétől az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara és a Pannon Egyetem Georgikon Kara a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be – írja a veszpresszo.hu. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára nyilatkozott a Magyar Távirati Irodának, és elmondta, hogy a kormány újabb hat egyetem működési és finanszírozási modellváltásáról döntött.

Az intézményi átalakításokról elmondta, hogy azok elsősorban az agrárterületet érintik: augusztus 1-jétől az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara és a Pannon Egyetem Georgikon Kara a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be.


2016 decemberében vált ismertté a Hazai agrárképzési terület fejlesztése című tanulmány, amelyet akkor még felsőoktatásért felelős államtitkárként Palkovics László jegyzett. Palkovics ma innovációs és technológiai miniszter, és tárcájához tartozik a felsőoktatás irányítása is. Ebben a tanulmányban fogalmazta meg először azt a kormányzati elképzelést, amely szerint elcsatolnák a Georgikon Kart a Pannon Egyetemtől.

A terv nagy ellenállást váltott ki a veszprémiek körében. Kész Zoltán, Veszprém akkori független országgyűlési képviselője interpellált a parlamentben, és a tervezet visszavonását kérte. Aláírásgyűjtés indult, amelyben több százan jelezték, hogy elfogadhatatlannak tartják a Georgikon elcsatolását. Kész Zoltán kezdeményezésére tizenöt köztiszteletben álló közéleti személyiség – professzorok, egyetemi oktatók, Veszprém egykori polgármesterei, a megyei közgyűlés korábbi elnökei, civil szervezet képviselője – nyílt levelet küldött Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások akkori miniszterének is az ügyben. 2017-ben a tiltakozások hatására lekerült a napirendről a Pannon Egyetem feldarabolása.


[fbcomments]