Közérzet · 2018.03.01.

PANNON EGYETEM – Hét céget vásároltak az egyetemisták

A XVII. Tímár László Esettanulmányi Megoldó Versenyen induló csapatok eladó magyar kisvállalatokat  ismerhettek meg. A verseny keretében választhattak, hogy milyen cégnek a menedzsmentjeként tudják magukat elképzelni, s egy 24 órás felkészülési időben üzleti koncepciót állítottak össze, mellyel pénzügyi befektetőket győzhettek meg, hogy anyagilag támogassa a vásárlási szándékukat. A verseny interaktív szakaszában érvelhettek a tervük életképessége mellett.

Meglepetésként érte a versenyen induló 16 csapatot, hogy az ESET idén valós cégek adásvételével foglalkozott. Mind a veszprémi, mind a vendégcsapatok egyetértettek abban, hogy tanulmányaik szintézisére volt szükség az eset megoldásához, lévén ilyen tantárgy egyikük tantervében sem szerepelt. Szapár András, a cegetveszek.hu tulajdonosa nyolc cég megvásárlási lehetőségét kínálta fel a versenyző csapatoknak, amelyből hetet választottak. A rendelkezésre álló 24 óra alatt nem csupán ki kellett választani, melyik cég megvásárlásába fognának bele, hanem ki is kellett dolgozniuk, hogy a befektetői társaságtól milyen üzleti koncepció megvalósítására, milyen módon nyerjék meg a szükséges támogatást. A koncepció kidolgozásához támaszkodhattak egy értékelő keretrendszerre, valamint üzleti tervük rövid leírását eljuttatták a potenciális befektetőkhöz. A hagyományosnak tekinthető, vetítéses prezentáció helyett egy üzleti ebéd keretében volt lehetőségük a versenyzőknek elképzeléseik bemutatására, a befektetői csoport képviselőinek (lényegében a zsűri tagjainak) pedig kérdéseik feltételére. A versenyzők megoldásaikat a Budapest Bank, a Generali Biztosító Zrt., a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., az ISO 9000 Fórum, a MagiCom Kft., az SAP, a Tata Consultancy Services és a Pannon Egyetem partner oktatási intézményeinek képviselőiből összeállított szakmai zsűri előtt mutatták be.


A verseny résztvevői

A verseny résztvevői

Az egyetemi tudás gyakorlatba ültetése

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara (PE-GTK) a tehetséggondozás elemeként alkalmazza 17 éve az ESETtanulmányi megoldó versenyt, amelynek lényege, hogy három napig valódi versenypiaci környezetet teremtsenek a hallgatóknak, ahol mindössze 24 óra áll rendelkezésükre, hogy egy aktuális és létező problémára megoldást dolgozzanak ki és be is mutassák a szakmai zsűrinek.

Az oktatás csúcsa a gyakorlati környezet modellezése

Az oktatás csúcsát jelentik, és a valódi elitképzés eleme az esettanulmányokon keresztül történő oktatás, mivel 24 óra alatt legalább félévnyi tudást lehet szerezni. A modellező módszert például a vezető amerikai egyetemeken is régóta alkalmazzák, ahol az elméleti és a gyakorlati oktatás szorosan összekapcsolódik.

A tanítási metodika során nemcsak gyakorlati tapasztalatot lehet szerezni, de szerencsés esetben a hallgatókra „lecsapnak” a szponzor vállalatok – mondja dr. Kovács Zoltán, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja. – A Gazdaságtudományi Kar hosszú évek óta kiemelten kezeli a tehetségmenedzsment témakörét, ezért nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a hallgatóink egyetemi éveik alatt konkrét gyakorlati esetekkel, céges problémákkal és azok megoldási módszereivel ismerkedjenek meg, ezáltal olyan tapasztalatokra tegyenek szert, amelyek a későbbiekben versenyelőnyt jelentenek számukra a munkaerőpiacon.

Mindenki nyertes

Hallgatóként a gyakorlati tapasztalat megszerzése, munkáltatói szempontból pedig az a valódi kincs, hogy a verseny zsűritagjaként a hallgatók által prezentált megoldásokat hasznosíthatják.

Oktatóként pedig egyfajta pillanatképet kaphatunk arról, hol tartanak felkészültségükben a diákok és milyen képességek fejlesztésére van még szükségük – véli dr. Csizmadia Tibor egyetemi docens, a Tímár László Alapítvány kuratóriumának elnöke, a PE-GTK nemzetközi és hazai akkreditációs tevékenységért felelős kari megbízottja.

Az idei versenyre a Pannon Egyetem veszprémi és nagykanizsai kampuszáról, a Miskolci Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemről és a révkomáromi Selye János Egyetemről érkeztek a csapatok. A kétkörös bemutató ciklus után veszprémi társaság, a Pannon Advice nyert. A csapat tagjai Feke Tímea, Horváth Evelin, Maár Tamás és Völgyi Péter. A meghívottak közül a kolozsvári Synergy nevű csapat (Griz Gerda Zsuzsanna, Molnár Eszter, Kozma Nóra és Virágh Tihamér) szerepelt a legjobban.


[fbcomments]