EKF / Közérzet · 2023.02.07.

PANNON EGYETEM – Az idei esztendő a legek éve lesz

Sajtóreggelin köszöntötte ma az újságírókat dr. Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora. Kiemelte, hogy az intézménynek jó a kapcsolata a médiával és szeretnék, ha az együttműködést a jövőben is ez jellemezné. A rektor az elmúlt év sikereiről és az idei évi tervekről beszélt.

A Pannon Egyetem nemzetközi felsőoktatási intézményként pozicionálja magát – mondta. Remélik, hogy az EKF-hez csatlakozó programjaik, valamint az egyetem szervezésében, illetve közreműködésével zajló három jelentős rendezvényük tovább növeli az ismertségüket. Idén az egyetem lesz az EFOTT házigazdája, a VEN a 30. jubileumához érkezett és a napelemes hajók első magyar futamát – Balaton Solar Boat Challenge néven – szintén ők szervezik meg Balatonalmádiban.

Akik bírják a gyűrődést, keresettek lesznek

A szakmai eredményekről szólva megemlítette, hogy az elmúlt két évben sikerült a nemzetközi rangsorban előrelépniük. Az oktatói kiválósági rangsorban országosan a második helyen állnak. Ami az intézménybe felvett hallgatók felkészültségi rangsorát illeti, ott rosszabbak a mutatóik, az csak a 14. helyre elég. Ez nagy kihívás, de innen szép nyerni. Ez az oka, hogy menet közben sokan elvéreznek, ám akik bírják a gyűrődést, azokat itthon és külföldön is garantált, jól fizető állások várják. A Pannon Egyetem friss diplomásait a legértékesebbek, legkeresettebbek között tartják számon – tette hozzá büszkén a rektor.


A hallgatói létszám többé-kevésbé stabil, ötezer körüli. Ebben kvantumugrásra törekszenek, az erősségeikre fókuszálva tervezik növelni a külföldi hallgatók létszámát is. Ilyen például a környezetvédelmi képzés, amely 1974-ben, az országban elsőként, a Pannon Egyetemen indult el. Szólt még a fenntarthatóság növelésének lehetőségeiről – képzési portfólió, kutatások, vállalatokkal való együttműködés – és az intézményi kommunikáció folyamatos erősítéséről.

A mélygarázst megosztják a veszprémiekkel

Az egyetemen zajló nagy infrastrukturális fejlesztésekről Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja beszélt. Az idei esztendőt a legek évének nevezte, hiszen az 1949-ben alapított intézmény életében a legszükségesebb beavatkozásokat leszámítva soha nem volt még alkalom a megújulásra. Két nagyberuházás zajlik párhuzamosan, ezek elkészülte után külső megjelenésében is 21. századi képet mutat majd az egyetem – mondta.

Jelentős egyetemi önrésszel és az EKF 2023 támogatásával épül meg a régi teniszpályák helyén egy kétszintes, kétszáz gépkocsiállásos mélygarázs. A tetején új szabadidős és sportpályák várják majd az egyetemisták mellett a város lakóit is. Elbontják az Erzsébet sétányt a kampusztól elválasztó kerítést és az összes aszfaltozott felületet zöld növények, illetve térkőburkolat váltja fel. Ez a beruházás a tervek szerint idén nyár végére lesz kész, a fővállalkozó mostanáig nem jelzett csúszást a kivitelezésben. A kancellár portálunknak elmondta, hogy a mélygarázsban lévő parkolóhelyek felét az egyetemi dolgozóknak, hallgatóknak, vendégeknek tartják fent, de száz parkolóhely fizetős rendszerben a veszprémiek rendelkezésére fog állni.

Pannon Egyetem, PANNON EGYETEM – Az idei esztendő a legek éve lesz
A mélygarázs fölött új szabadtéri sportpályák létesülnek (magyarepitok.hu)

A másik nagy falat az egyetem épületeinek energetikai korszerűsítése. Nyílászárókat cserélnek, elvégzik az utólagos hőszigetelést, újravakolják a homlokzatokat. Az elavult és végtelenül pazarló fűtésrendszert hőszivattyús, elektromos üzemeltetésű fűtésre cserélik, ami már idén ősztől üzemképes lesz. Tervezik a már meglévő napelemek mellett újabbak telepítését és idővel akár egy önálló napelempark létesítését is. Ezekkel a munkákkal ütemezve haladnak, a beruházás 2024. harmadik negyedévére készül el teljesen.

EFOTT, a zöld fesztivál

Eszterhai Marcell, a HÖOK elnöke, Budai Marcell, az EFOTT kommunikációs vezetője és dr. Lasztovicza Gábor, az EFOTT Kft. ügyvezetője azokról a programokról beszélt, amelyeket a rektor is említett bevezetőjében. Kiemelték ezek közösségerősítő szerepét és a nemzetközi kapcsolatok kibővítésének lehetőségét is. Budai Marcell megjegyezte, hogy önálló felsőoktatási fesztivállal nem sokan büszkélkedhetnek a világban, ők pedig igyekeznek minden alkalommal új értékekkel bővíteni az EFOTT palettáját. Veszprémben ez most az EKF-hez kapcsolódva a kultúra lesz, a Z generáció számára is vonzó programkínálattal. A zöldfesztivál-koncepció folytatódik, ennek sikerét mutatja, hogy a legutóbbi fesztiválon termelődött hulladéknak csupán öt százaléka volt, amit nem tudtak komposztálni vagy újrahasznosítani.

Dr. Lasztovicza Gábor a Pannon Egyetem korszellemet meghaladó pályázatát dicsérte. – Látszik – mondta –, hogy itt nagyon messzire látnak a jövőbe és olyan kérdésekre helyezték a hangsúlyt, amelyek a következő generációk számára rendkívül fontosak.

Vezető képen balról jobbra: dr. Lasztovicza Gábor, Budai Marcell, Eszterhai Marcell, dr. Gelencsér András, Csillag Zsolt és Kiss Nikolett, a találkozó háziasszonya (a szerző felvétele)


[fbcomments]