Közérzet / Életmód · 2019.07.03.

PÁNIKOLUNK – …ha nincs válasz, és nincs cáfolat

Hát persze, hogy pánikolunk. Igen, az újságírók is. Nem pánikkeltési célzattal, Soros által felbérelt hivatásos rettegőként, hanem csak úgy, emberileg. Loholunk a (fél)információk után, mint amilyen a veszprémi mikrobiológiai labor megszűnésének ügye is volt a napokban, de legtöbbször hiábavaló igyekezettel.

A hír szárnyra kelt, mert a híreknek ez a természetük. Egyelőre még nem állja útjukat semmi. A hiteles információknak annál inkább. Nézzük hát, mi történt, és mi az, amit még ma sem tudunk.


Bezárt a mikrobiológiai labor?

Az egyik országos lap újságírója valahonnan kapott egy aggodalomra okot adó fülest, amit szeretett volna ellenőrizni: „Lapunk megkereste az Országos Tisztifőorvost, érdeklődtünk, hogy miként kívánja helyreállítani a biztonságos betegellátás feltételeit a Veszprém megyei kórházakban.” Érdemi válasz helyett az Országos Tisztifőorvos hivatalának sajtóosztálya a területileg illetékes kormányhivatalhoz irányította a lap munkatársát. Onnan lapzártáig nem kapott választ, így július elsején lehozták a hírt: „Nincs állami mikrobiológiai laborszolgáltatása július elsejétől a Veszprém megyei kórházaknak. Bezárt ugyanis a megyei kormányhivatalnál működő mikrobiológiai labor, ezzel kiesett a terület egyik nélkülözhetetlen járványügyi háttérszolgáltatása.”

Elmúltnyócév” előtt és után

Az újságíró tette a dolgát, kérdezett. És a másik oldal? Régen, az „elmúltnyócév” szakadatlan mantrázása előtt az úgy volt, hogy rendes szerkesztőségek működtek, zömében felelősen gondolkodó, témákra szakosodott és magyarul fogalmazni tudó újságírókkal, akikből ma már itt-ott lelhető fel csupán néhány őskövület. (Nyilván nekem szerencsém volt, 1990-ben kerültem a pályára, így az azt megelőző időszakról nincsenek tapasztalataim.) Szóval ott volt a szerkesztőség, az újságírók, meg a hivatal- és intézményvezetők, akikhez be lehetett jutni, akiktől személyesen (!) kérdezni lehetett és akik válaszoltak is. Nagyjából mindenre. Amire esetleg mégsem, azt elmondták háttér-információként, mert a szakterület gondjait is jól ismerő sajtómunkással évek alatt olyan korrekt munkakapcsolatba kerültek, hogy tudták, megbízhatnak benne. Akár este, az otthonukban is fel lehetett hívni őket, ha nagyon hirtelen kellett a nyilatkozatuk. Az olvasók így minden fontos témáról első kézből és hiteles forrásból értesülhettek. Nem voltak kiskorúsított kórház- és iskolaigazgatók, nem tekintették ellenségnek az újságírót (az ellenzékit sem), nem tiltottak ki médiumokat a sajtótájékoztatókról, nem mérgezett meg mindent az oda-vissza gyanakvás, a bizalmatlanság.

Újságíró kérdez, a hivatal lapít

A mikrobiológiai laboratórium bezárásáról szóló hír tehát megjelent, mert nem volt válasz, sem cáfolat – és a kommentelők szerint ezzel pánikot keltettünk. Aha, pont mi, akik már épp elég riasztó furcsaságot láttunk a magyar egészségügyben, aggódtunk beteg hozzátartozóért, barátért. Ugyan meddig tartott volna az országos tisztifőorvosnak pontosítani?

Némi utánajárással (nem, nem a nyilatkozattételtől eljárásrendileg eltiltott megyei tiszti főorvostól, hanem az illetékes kormányhivataltól) a nap végére sikerült kicsikarni egy szűkszavú és semmitmondó választ: „A Veszprém Megyei Kormányhivatal továbbra is maradéktalanul ellátja a megyei járóbeteg szakellátáshoz és alapellátáshoz kapcsolódó mikrobiológiai vizsgálatok elvégzésére vonatkozó feladatát. A fekvőbeteg ellátáshoz kapcsolódó vizsgálatokat 2019. július 1-jétől nem a megyei kormányhivatal végzi, az ide kapcsolódó vizsgálatokat ellátó labort az országos tisztifőorvos jelöli ki.”

Belép a képbe az „informátor”

A képet egy informátorunk árnyalta tovább, aki elmondta, hogy a kormányhivatal 2011-ben, az ÁNTSZ megszűnésével vette át annak korábbi feladatát, az alapellátáshoz, azaz a járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódó mikrobiológiai vizsgálatok elvégzését: „A fekvőbeteg ellátáshoz kapcsolódó mikrobiológiai vizsgálatokat a kormányhivatal, szerződés alapján, a szabad kapacitása terhére folytatta. A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztályáról azonban idén ketten nyugdíjba mentek, az intézmény pedig nem talált megfelelő, speciális végzettségű szakembereket a helyükre, így a labor már nem tudta tovább vállalni a szerződésben foglaltakat. Erről májusban telefonon értesítettek minden olyan Veszprém megyei intézményt, amely eddig igényelte ezt a szolgáltatást. Volt idő a felkészülésre is, mert a kormányhivatal laborja június 30-ai határidővel mondta fel a szerződéseket. Informátorunk szerint minden intézmény felkészült a váltásra: szerződést kötöttek más szolgáltatókkal, tehát zökkenőmentes volt az átállás. A járóbeteg ellátáshoz kapcsolódó mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálatokat továbbra is a kormányhivatalhoz tartozó labor végzi.”

Mi az, amit továbbra sem tudunk?

1. Kijelölte-e július elsejére a vizsgálatokat ellátó labort az országos tisztifőorvos, és ha igen, melyiket, vagy az eredeti „pánikkeltő” újságcikkben olvasottak érvényesek: „a kórházfenntartó felszólította az érintett egészségügyi intézményeket, hogy azonnal keressenek az állam helyett új szolgáltatót. Egyúttal ajánlott is számukra egyet, a Synlabot, amely – a fenntartó tudomása szerint – rendelkezik azzal a kapacitással, amire most szükség van.”

2. Hol történnek hétfő óta a megye fekvőbeteg intézményeinek mikrobiológiai vizsgálatai? Erre vonatkozóan ismét kénytelenek vagyunk a városban keringő hírekre hagyatkozni. Többektől hallottuk, hogy nem a Synlab és nem is a mások által tudni vélt Alpha-Vet állatgyógyászati cég, hanem a nemrég felavatott új magánklinika, a Partner Medical veszi át a feladatot, amelynek szakmai partnere a fővárosban működő G1 Labor. Előbbi vezetője az értesülést se megerősíteni, se megcáfolni nem kívánta.

3. Ha az egészségügyi intézményeknek kellett új szolgáltatót keresni, megkötötték-e július elsejére a szerződéseket és kivel?

4. Növekednek-e a vizsgálati költségek? Ha igen, megkapják-e a kórházak a többletfinanszírozást?

5. Vizsgálta-e valaki, miért nem tudtak a régi mikrobiológiai laboratóriumban új szakembereket találni a nyugdíjba vonulók helyére?

6. Miért csak Veszprémben jelentkezett ez a probléma, más megyékben mi a helyzet? Lehetséges, hogy mindez csupán egy országos folyamat kezdete, vagy másutt már rég túl vannak rajta?


[fbcomments]