Covid · 2021.11.26.

PÁNIK – Szupervírus, de még nem a világ vége!

Rossz hír, de nem a világ vége – jelentette ki James Naismith oxfordi professzor, hangsúlyozva a védőoltások hatékonyságának a csökkenését. Újabb koronavírus-változat terjed Dél-Afrikában. A szupervírus komoly aggodalomra ad okot. Pánik uralkodik a tőzsdéken, azonnali döntéseket hoznak a kormányok.

Nagy-Britannia leállította a légi közlekedést Dél-Afrikával és a környező országokkal. Izrael, Olaszország, Csehország és Németország szintén megtiltotta a beutazást az érintett területről. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitteren közölte: javasolni fogja a vészfékmechanizmus aktiválását a dél-afrikai régióból induló légi közlekedés leállítására az egész EU-ban.

Dr. Jenny Harries brit tisztifőorvos-helyettes azt nyilatkozta, hogy a B.1.1.529-változat – feltételezések szerint – minden eddiginél fertőzőbb és ellenállóbb a védőoltásokkal szemben. A tudósok gőzerővel keresik a felmerülő kérdésekre a válaszokat. Többek között azt is, hogyan lehetne közösségi eszközökkel, intézkedésekkel enyhíteni a következményeket – adja hírül a BBC. A tudósok aggódnak amiatt, hogy a feltételezések szerint az új szupervírusnak legalább tízféle mutációja van, amelyek megkerülhetik a szervezet immunválaszát, ezáltal még fertőzőbbek. Összehasonlításképpen a delta-változatnál kettő, a bétánál három mutációt regisztráltak.


Az új szupervírust először Botswanában észlelték. Azóta már Dél-Afrikában is terjed, Hongkongban is azonosították. Egy nap sem kellett hozzá, hogy a hír hatására pánik törjön ki a tőzsdéken. Szinte az összes jelentősebb ázsiai és európai tőzsdeindex esni kezdett.

A dél-afrikai külügyminisztérium elsietettnek nevezte pénteken a brit döntést, amellyel az új vírusvariáns miatt megtiltották a beutazást Dél-Afrikából – adta hírül az MTI. Felhívták a figyelmet, hogy az Egészségügyi Világszervezet még nem nyilatkozott a teendőkről.

A BBC közli James Naismith molekuláris biológus, oxfordi professzor kijelentését, miszerint a védőoltások hatékonysága „szinte biztosan” csökken az új szupervírussal szemben.

A pánik nem indokolt, de jó lesz még inkább vigyázni!

Fotó: euronews.com


[fbcomments]