Szórakozás · 2023.02.08.

PALOZNAKI JAZZPIKNIK – Közkívánatra: Level 42

Idén nyáron a ’80-as évek ünnepelt jazz-funk fúziós bandája, a Level 42 táncoltatja meg a Paloznaki Jazzpiknik közönségét. Az együttes augusztus 5-én pótolja a 2020 óta már kétszer elmaradt koncertjét.

A 2023-as Jazzpikniket a legjobbak között jegyzett női funk-rock és soul basszusgitáros és énekesnő, Nik West nyitja. Az augusztus 3-ai nyitóestén színpadra lép még Rick Astley. A péntek este a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops koncertjével kezdődik, melyet az elektronikus zene úttörője, a Thievery Corporation követ. Augusztus 5-én, szombaton ad koncertet az acid-jazz legfontosabb zenekara, az Incognito.

A szombati záróeste másik headlinere a ’80-as évek legendás jazz-funk fúziós bandája, a Level 42 – jelentették be a szervezők.


A brit zenekar a jazz, a rock, a pop, a funky, illetve a soul és a blues elemeit ötvözte egyedi hangzásban, amelyért milliók rajongtak. Világszerte több mint 30 millió eladott lemezük van. Olyan ismert dalokat hoznak a Jazzpiknikre, mint a Lessons in Love, a Something About You vagy az It’s Over gigaslágerek.
A Level 42 frontemberét, Mark Kinget több amerikai és brit zenei szaklap is a világ legjobb basszusgitárosának kiáltotta ki, a zenekart pedig éveken át a legjobb brit bandának választották meg. A zenekar 1979-ben alakult. Fennállásuk első öt évében számos kis slágerükkel váltak ismertté, de a világhírt az 1985 végén kiadott World Machine hozta meg, ami dupla platinalemez lett. Ezt követte a Running in Family (1987) és a Staring at the Sun (1988), amelyek szintén nagy sikert hoztak. Pályájuk csúcsát az a ’87-es világkörüli turnéjuk jelentette. 1993-tól szünetelt a zenekar.

A Level 42 2006-ban ismét összeállt, ekkor adták ki Retroglide című stúdióalbumukat. Négy évvel később egy különleges, Living It Up elnevezésű turnéval ünnepelték a banda 30. évfordulóját. 2013-ban adták ki Sirens című EP-jüket. 2018-ban Eternity című turnéjukkal koronázták meg a zenekar fennállásának 40. évfordulóját. A 2020-ra meghirdetett európai turné egyik állomásaként szerepelt a 9. Paloznaki Jazzpiknik, a koncertet azonban a járvány szülte bizonytalanságokra hivatkozva lemondta a zenekar. Idén nyáron ezt a koncertet pótolja a legendás örökzöld csapat, és a háromnapos fesztivál méltó zárásaként ígér felejthetetlen koncertélményt.

A Paloznaki Jazzpiknik négy színpadon több mint 40 koncerttel várja a látogatókat. A többi fellépőről folyamatos tájékoztatást adnak a szervezők. További információ a fesztivál honlapján.

A vezető képen a Level 42


[fbcomments]