Tech · 2016.04.26.

Palimadár-vadászat a Facebookon

Se szeri, se száma manapság az internetes átveréseknek, és ha nem vagyunk résen, szinte bárkiből áldozat lehet. A legújabb szélhámosság vasárnap délután indult útjára a Facebookon: vélhetően egy kamuprofil mögé rejtőzött felhasználó László Varga néven pár perc alatt elárasztotta a közösségi oldalt egy nem új, de annál hatásosabb csalással.

Pár perc alatt 11 ezer felhasználó csatlakozott a Működik! nCore regisztráció! kamucsoporthoz a Facebookon. Magyarország legkeresettebb, legnagyobb fájlcserélő rendszerének a nevével visszaélve korlátozott számú meghívó kibocsátását lebegtette meg a hiszékenyek előtt.


Az átverős Facebook-csoport és a csaló profilja

Az átverős Facebook-csoport és a csaló profilja

Az átverés nagyon profi, az eredeti torrent oldalra megtévesztésig hasonlító felületet hoztak létre a csalók, csupán annyi különbséggel, hogy itt a korlátozott számú „nyertes” valóban nyertesnek érezze magát. A csoportban közzétették, hogy „csupán” 150 fő bebocsátását teszik lehetővé, miközben a felületen folyamatosan a „már csak 3 szabad hely” villog. Valószínűleg pszichológiailag ezzel is ösztönözve a palimadarat a „kivételes” lehetőség kihasználására. És természetesen a regisztráció csak úgy lesz teljes értékű, ha lezárásaként küldünk egy SMS-t 800 forintért. Ha a csoport eddigi tagjainak 10 százaléka esett áldozatul a „csak” 800 forintnak, akkor már egymillió forint körül keresett a szélhámos.

Összehasonlítva a kamu és az eredeti oldalt – ahova a bejutás kizárólag régi tagok általi meghívással történhet –, a hasonlóság megtévesztő. A nem rendszeres nCore-felhasználók számára fel sem tűnnek a különbségek. Hogyan lehet elkerülni, hogy áldozattá váljunk? Egyszerű: ne higgyünk a „kivételes” lehetőségeknek, és ne küldjünk emelt díjas SMS-eket, ne utaljunk pénzt ismeretleneknek! Tájékozódjunk, nézzük meg, mikor regisztrált, hány ismerőse van a közösségi oldalon, milyen mértékben van kitöltve az adatlapja, milyen profilképpel szerepel, mivel foglalkozik stb.


[fbcomments]