Közérzet · 2022.01.05.

Óvoda – Három hónapot kértek, három napot kaptak

Három teljes nappal meghosszabbítják az oktatási hivatalhoz benyújtandó azon kérvény határidejét, melyben a szülők kérelmezik, hogy gyermekük további egy évig óvodás maradhasson! Ők ugyan három hónapot igényeltek, de semmi baj, a három stimmel.

Két éve kormányunk úgy látta jónak, erről a fontos dologról a jövőben ne a gyereket leginkább ismerők, az óvónők és a szülők döntsenek. Annak idején a szülők az óvónőkkel történt egyeztetés után határozhattak arról, hogy gyermekük megkezdje az általános iskolát vagy sem. Ha valamilyen vita vagy kétség merült fel, akkor a pszichológusok megvizsgálták a hatévest, és szakvéleményt írtak az iskolaérettség mértékéről. Most viszont online kérvényt kell benyújtani január 15-éig az oktatási hivataloknak. Ott majd méltóztatnak mérlegelni, és ha kell, ők küldik el a gyereket vizsgálatra.

Szülők kontra hatóság

A szülőkről tudjuk, gyermekükért mindenre képesek. Nem is hagyták magukat, a Szülői Hang Közösség keretében ombudsmanhoz fordultak. Szerintük túl korai ez a január 15., addig nem születhet reális értékelés. Sokat fejlődhet még az utódjuk az iskolakezdésig. Mi lenne, ha legalább az április végét megvárnák a vizsgálatokkal?

Az ombudsman tavaly februári jelentésében ez áll: „…a törvény csak meghatározott időpontig – január 15-éig – biztosít lehetőséget a felmentés benyújtására. A benyújtási határidő után is bekövetkezhet azonban a gyermek állapotában olyan tény vagy körülmény, amely a gyermek legjobb érdekével összhangban a tankötelezettség elhalasztását igényelheti.”

Ismeretes, hogy régebben évente 30–35 ezer nagycsoportos még egy évet töltött az óvodákban. Tavaly viszont már egyharmaddal, tízezerrel kevesebben voltak. Az oktatási államtitkár ezt nem tartotta lényegesnek. Kijelentette: mindegy, hol ismétel évet a gyermek, az óvodában vagy iskolában. A szakemberek azt állítják, a kicsiknek a játékos, óvodai nevelésre van inkább szükségük.

Óvoda helyett gyermekmegőrző?

A nyájas szülők viszont úgy vélik, hogy nem a gyerekek érdekéről van itt szó, magasabb szempontok alapján tolnak ki az aprónéppel. A szigorítás azért válhatott szükségessé, mert a kormány igyekszik kivéreztetni a kétdiplomás óvónőkre épülő rendszert. Válságos mértékű az óvodapedagógus-hiány, azonban a kormányzat a pedagógusok anyagi és szakmai megbecsülése helyett inkább a plusz egy év óvodaválasztás megnehezítésével igyekszik azt csökkenteni. A szülők ebbéli vélekedését erősíti az az intézkedés is, miszerint diplomás óvodapedagógusnak már csak 8 és 12 óra között kell a gyerekekkel lennie. A fennmaradó idő alatt bárki – akár pedagógiai képesítés nélkül is – alkalmazható és „nevelheti” a gyerekeket a magyar óvodákban. A szülők szerint ez hatalmas visszalépést jelent, így gyermekmegőrzéssé degradálódik az óvodában töltött idő.

A kormány kegyet gyakorol

A szülői közösség azt sem tartja életszerűnek, hogy azoktól a szülőktől is online kérvényt kérnek, akiknek a gyerekei számára leginkább fontos lenne még egy plusz év az óvodákban. Akik hatévesen teljesen alkalmatlanok az iskolakezdésre. Ezzel egy olyan útra lökik őket, amelyen biztosan megutáltatják velük a tanulást. A szülők kérték a határidő módosítását. A kormány nagylelkű: január 15-e helyett 18-áig fogadják interneten a kérvényeket.

Képünk illusztráció. Fotó: egriugyek.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!