Közérzet · 2016.01.08.

ÓVÁROS – Fordítva ülünk a lovon

Pusztulófélben van az Óváros tér és a környéke. Bezárt üzletek, elhagyott banki épületek, málló vakolat, üres közterek. Pedig kevés kisváros dicsekedhet olyan szép épített környezettel, mint a Szabadság tértől induló út és az Óváros tér.

A romlás jelei már évekkel ezelőtt mutatkoztak. A ’80-as évektől alulhasznosított történelmi belvárosban – elhibázott módon – a ’90-es években bankok és egyéb szolgáltató intézmények jelentek meg. Az új bérlők és a tulajdonosok felújították az épületeket, hiszen egy pénzintézet vagy mobilszolgáltató nem engedhette meg magának, hogy a portája ne gazdagságot és jólétet tükrözzön. Sorra jelentek meg a jól menő cégek, a 2000-es évekre szinte már nem is volt olyan bank vagy mobilszolgáltató, amelyik ne a környéken üzemeltette volna irodáját, üzletét.


A gondozott épületek ellenére azonban a hétvégékre kísértettanyává változott a környék, pedig a turisták nyilván szívesen iszogatták volna az italukat valamelyik hangulatos teraszon, ilyen azonban alig akadt.

A 2008-ban kezdődött válságot követően azonban az addigi bérlők az exkluzív helyszín helyett mindinkább a funkcionalitást helyezték előtérbe, és egy-egy felújítás miatt már nem szívesen nyúltak mélyen a zsebükbe. Így kerültek a bankközpontok a hotel környékére, a telekommunikációs cégek pedig a felújított Kossuth utcán találták meg a helyüket. Az új bérlemények nem voltak olyan magas presztízsűek, mint az óvárosiak, de a fenntartási költségük alacsonyabb és könnyebben megoldható a parkolás is. Több bezárt üzletet és elhagyott épületet hagytak hátra az enyészetnek.

ovaroster3

Megoldás lehetne, ha a területen megjelenhetnének a vendéglátósok, de a környezet nem igazán alkalmas teraszok telepítésére. Jelenleg még mindig ott tartunk, hogy az ódon épületek között az autóval közlekedők élveznek elsőbbséget, a teraszokat féljárdányi területre szorították, és ha a vár irányába sétálók szembetalálkoznak egy diákcsoporttal, akkor a járda helyett az úttestre szorulnak.

AvárbangépjárművekparkolnakAz elmúlt hónapokban nagy vihart kavart a hír, hogy színházkertben mélygarázs vagy parkoló épülne. Az önkormányzatot meglepte a lakosság tiltakozása, ezért januárban veszprémi konzultációt indít az üggyel kapcsolatban. Ám úgy tűnik, hogy fordítva ülünk a lovon.

Ha kicsit átgondoltabban haladnának a fejlesztések, akkor az illetékesek elsőként az Óváros térről és környékéről tiltanák ki az autókat, ezzel a gyalogosoknak adva elsőbbséget a vár környékén. Ennek eredményeként nagyobb lehetne a mélygarázs forgalma a Szeglethy utcában (alacsonyabb parkolási díj mellett), és az Óváros tér mögötti, Vas Gereben utcai parkolóház – korábban már tervezett – felépítésével az egyirányú forgalmat is be lehetne vezetni a területre. A várba a tervezett látványlifttel lehetne feljutni (korábbi írásunk itt), az Óváros teret visszakapnák a gyalogosok, és kiülős, hangulatos teraszok csábíthatnák a turistákat.

varosterkep


[fbcomments]