Egyéb · 2021.09.16.

ÖTVEN FOK – Halálos kánikulák?

Idén nyáron a világon több helyütt mértek csaknem 50 fokot. Jogosnak tűnik hát az a furcsaság, hogy hat fiatal portugál feljelentette a portugál kormányt, mondván: a klímaváltozással kapcsolatos késlekedésük megsérti az emberi jogokat. A bírósági ügy jelenleg tart. 

„Teljesen racionális a fiatalok részéről, hogy idegesek. Ők nem csupán a médiában olvasnak a klímaváltozásról, hanem minden a szemük előtt történik, kendőzetlenül.” A kormányok késlekedése pedig bosszantja őket, áll a jelentésben, amelyet az Avaaz Nonprofit szervezet készített. Az átfogó kérdőíves kutatást az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Portugáliában, Brazíliában, Indiában, a Fülöp-szigeteken és Nigériában végezték.

Éveken belül teljesen kiszáradhat az Eufrátesz folyó
 

A forróság az emberre és a természetre nézve is halálos lehet, nagy károkat okozhat az épületekben, az utakban és az erőművekben, napjainkra pedig a korábbinál is több területen fordul elő.

Míg az elmúlt évtizedekben döntően a Közel-Keleten és az Arab-öböl vidékén mértek ilyen extrém hőmérsékletet, idén nyáron Olaszországban 48,8 fokkal, Kanadában pedig 49,6 fokkal dőlt meg a melegrekord. Ha nem csökken a fosszilis tüzelőanyagok égetése, sok helyütt mérhetnek a jövőben akár 50 fokot – közli a kutatásokra hivatkozva hu.euronews.com.

Az alábbi linken található egy elrettentő interaktív infografika arról, hol mértek 50 fokot az elmúlt években. Olvasóinknak szíves figyelmébe ajánljuk.

Fotó: euronews

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!