Közérzet / Egyéb · 2021.01.31.

OTTHONTALANUL – Humanitárius segítség veszprémi közreműködéssel

Mostanában olyan információáradat zúdul ránk a médiából, hogy a tegnapi hírekre szinte már nem is emlékezünk. Pedig a horvátországi földrengés például, amit itthon is sokfelé érezni lehetett, nem volt olyan régen. A veszprémi A1-Sped Kft. ügyvezetője, Török Balázs egy humanitárius akció résztvevőjeként szembesült azzal, milyen nagy szüksége van az ott élőknek a segítségre.

A 165 országban tevékenykedő Katolikus Karitász magyarországi szervezete a gyorssegélyek után nemrégiben építőanyagokkal és lakókonténerekkel támogatta a földrengés Sziszekben (Sisak) élő károsultjait. Ezek célba juttatásának megszervezésére kérték fel a nemzetközi szállítmányozásban nagy tapasztalatokkal rendelkező veszprémi céget, amellyel kilenc éve van jól működő partnerkapcsolata a Caritas Hungarica-nak.

Két kamion összesen 46 tonna vakolóhabarcsot, a harmadik pedig két lakókonténert vitt. Az építőanyagokat a Pécsi Főegyházmegyei Karitász ajánlotta föl, a konténerek az országos Katolikus Karitász saját, vadonatúj konténerei voltak. Különösen ez utóbbi fuvar követelt nagy odafigyelést – mesélte Török Balázs, akinek a nevét a veszprémi miniszobrok mecenatúrája kapcsán azok is megismerhették már, akiket a szállítmányozás kihívásai kevésbé hoznak izgalomba.

A Karitász képviselői és a szakmai kísérők, köztük a veszprémi ügyvezető, a helyszínen felügyelték a lerakodást. Az itthoniak és Kristina Radić, a sziszeki Karitász vezetője között mindvégig Vadász Bálint, a segélyszervezet katasztrófaelhárítási vezetője volt az összekötő kapocs. A hármas együttműködésnek köszönhetően a közel tízmillió forint értékű szállítmány január 27-én zökkenőmentesen célba ért.

Török Balázs, az A1-Sped Kft. ügyvezetője

Török Balázs, az A1-Sped Kft. ügyvezetője

Az a két család, akik a lakókonténereket kapták, a tragédia óta olyan mobilházakban voltak elhelyezve, amelyeknek a felszereltsége nem volt megfelelő. A fűthető, szaniterrel is felszerelt lakókonténerek végre élhető körülményeket teremtenek számukra. A házukat, egy húszlakásos társasházat, több műszaki felmérés után immár biztosan lebontják, de a lakók azt mondták, szeretnének a régi otthonuk közelében maradni. Az épület a második földrengésben sérült meg komolyan, körülötte egy konténerkolónián élnek most az emberek. Amit lehetett, kimentettek a veszélyessé vált falak közül, de az ingóságaik nagy része még mindig ott van, ahová tilos belépniük – idézte fel megrendülten a cégvezető.

Kihallatszott a szavaiból, hogy nehezen dolgozza fel a látottakat. A földrengés sújtotta térségben 2500 otthon vált lakhatatlanná, az újjáépítés kezdete bizonytalan, de az összedőlt házak és templomok romjainak árnyékában és az ismétlődő utórengések ellenére az ott élők kitartanak és reménykednek. A délszláv háború után egyszer már sikerült az újrakezdés, a károsultak most is ebben bíznak és eszükbe nem jut elhagyni a földjüket. Miközben a horvát kormánynak még nincsenek konkrét tervei az újjáépítésre, sokaknak ad erőt, hogy a fiatalok, az egyetemisták, az önkéntesek példaértékű optimizmussal, lelkesedéssel és segítőkészséggel támogatják a kinti karitász munkáját.

Félő, hogy az idő múlásával csökken majd irántuk a „külső” figyelem, de a Katolikus Karitász és a veszprémi A1-Sped Kft. lehetőségeihez mérten a jövőben is együttműködve fog segíteni a rászorulóknak – ígérte Török Balázs, akinek a cége a szállítmányok szervezésén túl anyagiakkal is hozzájárult a horvátországi bajbajutottak támogatásához.

(A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.)


[fbcomments]