Életmód / Egyéb · 2022.11.17.

Ötletek a karácsonyi menühöz

A karácsonyi menü összeállítása fejben a legtöbb háziasszonynak már novemberben megkezdődik. Ilyenkor már azon gondolkodunk, hogy vajon milyen ételsorral tudnánk elérni azt, hogy mindenki kimondottan elégedetten álljon fel az asztaltól. De persze azzal sincsen gond, ha fel sem tudnak állni egy darabig, annyira belakmároznak. Hiszen mi is dicsérné jobban egy szakács munkáját, mintha semmi sem marad meg az elkészített ételekből?

Hagyományok hálójában

Természetesen vannak olyan háziasszonyok is, akiknek van egy konkrét menüsoruk, amit évek óta főznek, s akkor biztosan senkit sem ér csalódás. A szakács magabiztosan vághat neki a napnak, hiszen már a kisujjában vannak a fogások, a vendégek és családtagok pedig biztosan tudják, hogy mire számíthatnak. Sok esetben, ha már a karácsonyra gondolnak, az adott ételek jutnak eszükbe.

De karácsonyi menü tippekért érdemes ellátogatni a Receptneked.hu oldalra is, ahol számos remek húsétel receptje várja, hogy bekerülhessen minél több család ünnepi ételsorába.


Kísérletező kedvűeknek

A magabiztosabb szakácsok, vagy akik kevésbé ragaszkodnak a hagyományokhoz, sok esetben próbálnak ki minden évben valami újat a karácsonyi menüben.  Ők azok, akik nem érik be azzal, ha van otthon egy kis halászlé, hozzá valamilyen sült hús, és az elengedhetetlen kalács és mézeskalács mellé még igyekeznek valamilyen plusz finomságot is készíteni. Ezek az emberek nagyon tudnak neki örülni, ha karácsony előtt találnak valamilyen ígéretesnek tűnő receptet, és azt lehetőleg van alkalmuk legalább egyszer próbaképpen elkészíteni is.

Milyen hús legyen a karácsonyi menüben?

Számos babona és néphiedelem magyarázta a régebbi időkben, hogy miért érdemes halat mindenképpen felszolgálni karácsonykor, de mára ezek valahogy kivesztek a szélesebb köztudatból. Mostanra nem minden család ragaszkodik a halételekhez, de egyáltalán ahhoz sem, hogy valamilyen hús kerüljön az asztalra.

Ma már nincsenek tabuk vagy szokatlan megoldások, mindenki a saját belátása szerint készíti el azt az ételt, amit eléggé emelkedettnek érez ahhoz, hogy letegye a karácsonyi fogások közé az ünnepi asztalra.

A szokatlant keresve

Vannak olyan szakácsok is, akik nem csak azzal nem értenek egyet, hogy minden évben ugyanazt a menüsort kell főzni a családnak, hanem egyenesen szembemennek a hagyományokkal, és megpróbálkoznak akár idegen eredetű, különleges ízvilágú ételeket is becsempészni a karácsonyi ételek közé.

És nincs is ebben semmi kivetnivaló, hiszen ha az adott családban rajonganak az ázsiai konyháért vagy a fűszeresebb ízekért, esetleg a mexikói finomságokért, akkor miért ne ehetnék a legkedvesebb ételeiket akár az ünnepek alatt is?

Hiszen a karácsony lényege éppen az, hogy összehozza a családokat és a barátokat, miért ne tehetné ezt mindenki olyan keretek között és olyan ételek mellett, ahogyan a leginkább jól érzi magát.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]