Közérzet · 2021.05.18.

Őszig meghosszabbítva a veszélyhelyzet

A parlament kormánypárti többségének igen szavazatával a ház őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig – várhatóan szeptember végéig vagy október elejéig – meghosszabbították a koronavírus-törvény hatályát.

Annak érdekében hosszabbítottak, hogy a veszélyhelyzeti kormányrendeletek továbbra is érvényben maradhassanak – írja a telex.hu. Az eddig érvényes szabályok szerint május 22-éig tartana a veszélyhelyzet. A kormány április 21-én nyújtotta be a törvényjavaslatot a hosszabbításról. 128 igen, 57 nem szavazat mellett fogadta el a parlament.

Amikor a parlament vitázott erről a beadványról, a kormány részéről Völner Pál azzal érvelt a meghosszabbítás mellett, hogy több, átmeneti szabályozást igénylő rendelkezést is hoztak, és mivel a koronavírus gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak ezen az időszakon, az problémás lenne, ha ezek a rendelkezések hatályukat vesztenék. Az ellenzék azonban nem támogatta az elképzelést. A Jobbik például arról beszélt, hogy a kormány már megmutatta, hogyan él vissza ezzel a felhatalmazással, ami rendeleti kormányzásra ad lehetőséget, és példaként említette az egyetemek alapítványokba szervezését – írja a telex.hu.


Fotó: MTI/Illyés Tibor


[fbcomments]