Egyéb · 2021.11.03.

Összefogással a közoktatás lepusztulása ellen

A Szülői Hang Közösség online tiltakozó akciót indított Szószóló a gyerekekért címmel, melyben szülőként és pedagógusként anonim módon közzéteszik a közoktatás rendszerszintű problémáival kapcsolatos személyes tapasztalataikat és véleményüket. Alább a közleményük olvasható.

Az akció célja, hogy szülőként és pedagógusként felhangosítsuk az óvodákat és iskolákat sújtó rendszerszintű problémákat. A résztvevők észrevételeit az ország térképére visszük, ezáltal bárki számára láthatóvá válik, hogy az oktatási rendszerünkben helyi szinten (járásonként) milyen bajokat jeleznek a csatlakozók. A tanév elején indult tiltakozó akcióban immár több mint 1500 szöveges véleményt kaptunk több mint 2200 regisztrált résztvevőtől.

A problémák évek óta ismertek: a pedagógushiány, a túltolt központosítás, a helyi autonómia megszüntetése, a diákok és pedagógusok túlterheltsége, az elavult tananyag és az idejétmúlt módszertan. Mindezek egyre gyakrabban okoznak válságos helyzetet az óvodákban és iskolákban, egyre több szülő és szakember ismeri el, hogy gyökeres változásra van szükség.


Nagyon nagy a baj, de a kormányzat nem ad szakmai válaszokat, nincs valódi egyeztető fórum. Akciónk elsősorban a nyilvánosságnak szól: tudja meg mindenki, mitől szenved a közoktatás, mitől szenvednek a gyerekeink! Bár egy online akcióban való részvételtől nem fognak a gondok egyből megoldódni, de önkéntes véleménynyilvánításunkkal valamennyien tudunk segíteni abban, hogy minél többen tudjanak a bajokról, és ezzel közelebb kerülünk a pozitív változáshoz.

Fontos, hogy szülőként és pedagógusként összefogjunk, és közösen álljunk ki a gyerekek érdekében. Minőségi oktatást várunk el gyermekeinknek, és meg kell tanulnunk észrevenni, ha ez nem teljesül. A közoktatás válsága nemcsak a napi működésre van rossz hatással, de ezen túlmenően meggátolja a 21. századi módszerekre való átállást és az erről folyó szakmai felkészülést is.

Észre kell vennünk, hogy a helyi szintű frusztráló gondok mögött sokszor az elmúlt évek hibás kormányzati döntései állnak. A pedagógustársadalom problémái egyben a gyerekek és így a szülők problémái is. A pedagógusok botrányosan rossz anyagi és szakmai megbecsültsége miatt egyre nehezebb megfelelő szakképzettségű, alkalmas pedagógust találni. Sokan elhagyják a pályát, újak alig jönnek, a maradókra egyre nagyobb teher nehezül – belekerültünk a negatív spirálba. A helyzet egyértelmű vesztesei: a gyerekeink.

Bár a pedagógusok napról napra tapasztalják a nehézségeket, sokszor nincs módjuk arra, hogy ezekről érdemben beszéljenek a szülőknek. A kormányzat olyan helyzetet teremtett, amiben a pedagógusok nagy többsége a retorzióktól tartva nem meri nyilvánosan kifejezni véleményét sem személyesen, sem a közösségi oldalakon. Az oktatás modernizálásához elengedhetetlen lenne a nyílt, félelemmentes társadalmi párbeszéd. Fontos nyitni és a szülők és a szélesebb társadalom számára is érthető nyelven elmagyarázni a bajok okát és a helyzet súlyosságát.

Szülőként és pedagógusként közösek az érdekeink és közös a felelősségünk. Az eddig beérkezett 1500 vélemény a közoktatás fájdalmas válságát tükrözi, amely mellett nem mehetünk el szótlanul. Kimondjuk véleményünket és fájdalmunkat, mert csak így tudjuk megtartani emberségünket és normalitásunkat egy olyan országban, amelynek jelenlegi vezetése az érdemi párbeszéd helyett inkább megosztja a társadalmat, a közoktatás hiányosságait letagadja, és helyette mesterségesen kreált álproblémákról kíván „gyermekvédelmi” népszavazást rendezni. Szülőként és pedagógusként mi a valódi problémákat képviseljük.

Szószóló a gyerekekért akció közös fórumot nyújt a szülőknek, pedagógusoknak, vagy akár más gyermekvédelmi szakembereknek és diákoknak is. A részvétel anonim. Hiszünk abban, hogy a kimondott őszinte szó előbb-utóbb valódi változást hoz, amihez mindazok hozzájárulnak, akik aktív részvételükkel segítenek kihangosítani a gyermekeink és az ország jövője szempontjából alapvető bajokat. A problémák kimondása nem öncélú: ez az első lépés a megoldás felé.

Példaként álljon itt egy szülő és egy pedagógus segélykiáltása:

„Három gyermekem van, két középiskolás és egy általános iskolás. Úgy gondolom, hogy alaposan újra kell gondolni a közoktatás tartalmát és szerkezetét. Tudomásul kell venni, hogy ami működött évtizedekkel ezelőtt, az a mai felgyorsult világban már nem működik. Változott a világ, a gyerekek, a gyerekkor és az igények. Általános és középiskolában is túlterheltek a tanárok és a gyerekek, rengeteg értelmezhetetlen és haszontalan tudást próbálnak beléjük tömni, a tanárok keze meg van kötve. A tanárokat nem tisztelik, nem becsülik, nem motiválják. Igen, anyagilag sem. Pedig gyönyörű és fontos hivatás az övék: segíteni a szülőket abban, hogy gondolkodó felnőttekké formálják a gyerekeket és segítsenek megtalálni a helyüket a világban. A munkájuk nem áll meg négy órakor, az iskolában, hanem hazamennek, és folytatják, próbálnak újat kitalálni, jobbak lenni. A gyerekek gyakorlatilag nyolc órát „dolgoznak”, mint a felnőttek. A középiskolások 3–4 óra után esnek haza, akkor ülnek le leckét írni, és másnapra készülnek. Éppen csak élni és kamasznak lenni nincs idejük. Nem szomjazzák a tudást, hanem menekülnek a rengeteg haszontalan adat elől. Bőven van min változtatni, és csak együtt lehet. Ez csapatmunka, de a kormányzati szándék és támogatás hiányzik. Őszintén remélem, hogy nem talál süket fülekre ez a rengeteg segélykérés…” (szülő, Csongrád-Csanád megye, Szeged)

„Elkötelezett, lelkiismeretes tanárnak tartom magamat, aki ötödik éve tanít közoktatásban, pedig nem vagyok fiatal. Itt találtam meg a hivatásomat. Rengeteget dolgozom, alig van szabadidőm, de csak a tanári munka lenézésével, ellehetetlenítésével, anyagi semmibevételével találkozom. A diákok és a kollégák támogatása az egyetlen, ami miatt még egy évig maradok.” (pedagógus, Budapest VIII. kerület)

[további több mint 1500 szöveges vélemény]

A beszámolókat feldolgozzuk, és az eredményeket később részletesen bemutatjuk. Emellett közös gondolkodásra is hívunk mindenkit. Kérdőív formájában várjuk a véleményeket a jövő iskolájával és más szülői témákkal kapcsolatban is.

A pedagógusok problémaismerete csak a szülői társadalom támogatásával hozhat valódi változást. Hívjuk valamennyi honfitársunkat, hogy nézzen bele országunk tükrébe, olvasson bele a Szószóló a gyerekekért akcióban közzétett véleményekbe, csatlakozzon maga is, és írja meg tapasztalatait!

#jobbatérdemelnek

Szülői Hang Közösség

Fotó: profimedia.com


[fbcomments]