Gazdaság / Közérzet / Egyéb · 2022.07.19.

ORVOSHIÁNY– Fejre állt egészségügy

Mint ahogy nincs tanárhiány, úgy orvoshiány sincs az országban – a kormány szerint. Ezzel szemben a beteg azzal szembesül, hogy három hónap múlva kap időpontot kardiológiai szakrendelésre – még akkor is, ha bizonygatja, daganatosként a műtét miatti altatáshoz kötelező a szívultrahangos vizsgálat.

A covidjárványra fogták a szakorvosi vizsgálatokra várakozás hosszát az egészségügy irányítói, de a jelentések szerint csak négy nappal hosszabbította meg. Egyszerűen arról van szó, hogy nincs elég szakképzett fül-orr-gégész, szemész, belgyógyász, tüdőgyógyász, idegsebész. Veszprém megyében Ajkán, Zircen és Pápán a legrosszabb a helyzet. Ha nem tetszik, mehet magánrendelésre 30 ezerért, de már ott is tíz napig várhat a páciens.

Karbantartások, áramszünetek…

Az orvoshiányt leírni tilos, helyette karbantartások szerepelnek a kórházak honlapján, bejelentett áramszünetek, aggregátorpróbák. Az intézményeknek viszont muszáj jelenteniük az országos tiszti főorvosnak, hogy nem képesek ellátni törvényben rögzített feladatukat. A Nemzeti Népegészségügyi Központban erre megszületnek a kijelölő határozatok. Ezekben az országos tiszti főorvos utasítja az egyes szolgáltatókat a rendszerből éppen kieső szolgáltatások pótlására, azaz a helyettesítésre. A papírokból a Népszava kiderítette: idén eddig 150 esetben kellett a központnak beavatkoznia amiatt, mert valamelyik egészségügyi szolgáltató nem tudta ellátni a betegeit.


A Balaton partján évek óta nincs bőrgyógyászat

Feketén-fehéren látszik, a pandémia évei alatt „mindössze” négy nappal lett több a várakozási idő. A sorok hossza a rendelőkben tehát az orvoshiány miatt nő. Például Zircen egy évig nem működött az orr-fül-gégészet. Ajkán az elmúlt két évben nem volt gyermekgyógyászati és tüdőgyógyászati ellátás, június elsejétől 2023 végéig nem fogad beteget az endokrinológiajúliusban és augusztusban nem lesz onkológiai szakrendelés daganatos betegeknek. Pápán nincs röntgen, nem tudni, mikor lesz ismét, ezért már tavaly óta nem tudják működtetni a fogászati szakrendelést. Az intézmény vezetője egyelőre ez év végéig kérte helyettesítő intézmény kijelölését az országos tiszti főorvostól, aki a megyei kórházra rótta a feladatot, szintúgy, mint a várpalotaiak helyett az ultrahangos vizsgálatokat és a szülések levezetését is. A Balaton partján(!), Almádiban évek óta nincs bőrgyógyászat, heti egyszer magánrendelésen kígyóznak a sorok.

A fővárosban sem jobb a helyzet

Senkit nem vigasztal, de a fővárosban sem jobb helyzet, a Sportkórházban tavaly februártól nincs gasztroenterológia és EEG-szakrendelés, és ez előreláthatóan így is marad jövő év márciusáig. A János kórház égési osztályát felújítják, korábban két évig az intézmény járványfeladatai miatt szünetelt. Hab a tortán, hogy a szolnoki szülészet készenléti ügyeletének mentesítésére a mezőtúri kórházat utasították, de júniusban ott sem tudták kiállítani a saját szülészeti készenlétüket, ezért kérték, hogy mentesítsék őket a szolnokiak mentesítésétől…

Közben Magyarország előre megy.

Fotó: portfolio.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]