Egyéb · 2022.05.05.

Országos csípőszúnyog-vadászat

A klímaváltozás, az intenzív áruforgalom és a turizmus miatt számos jövevényfaj jut el trópusi élőhelyekről Európába. Ennek következtében az 50 őshonos csípőszúnyog mellé három új faj érkezett hazánkba, írja az elkh.org. Ezek a szúnyogok számos, emberre és háziállatokra egyaránt veszélyes kórokozókat terjesztenek.

A kutatók idén is arra kérik a lakosságot, hogy fokozottan figyeljék az inváziós csípőszúnyogok megjelenését, és ha ilyen fajt találnak, a leírt utasítások alapján jelezzék a www.szunyogmonitor.hu weboldalon.

Az inváziós szúnyogfajok vírusokat és fonálférgeket terjeszthetnek. A járványügyi fenyegetettség megértéséhez ismernünk kell a csípőszúnyogok elterjedésének térbeli és időbeli mintázatait. Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem kutatói három évvel ezelőtt a lakosság bevonásával indították az egész országot lefedő programot. Az elfogott csípőszúnyogpéldányokat – mobilapplikáción vagy e-mailen keresztül küldött fényképek alapján – beazonosítják. (szunyog@ecolres.hu )


2021-ben a kutatók 1160 szúnyogot kaptak, melyek közül 407 ázsiai tigrisszúnyognak, 86 ázsiai bozótszúnyognak, 54 pedig koreai szúnyognak bizonyult. Az ázsiai tigrisszúnyogot legtöbbször Budapestről és környékéről jelentették, de szórványosan a Dunántúlon is jelen volt.

Fotó: Ázsiai tigrisszúnyog (pannondoktor.hu)


[fbcomments]