Közérzet · 2022.08.10.

OROSZ KŐOLAJ – A MOL kifizette a tranzitdíjat

A MOL egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

„A díjkötelezettség átvállalásával a MOL gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le” – olvasható a közleményben.

A MOL tájékoztatása szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá. A Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és „bár a MOL-nak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal”.


A teljes cikk a telex.hu-n olvasható.

A MOL Zrt. EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye) egyébként az év első negyedévében 1,655 millió dollár volt. Ez a dollár májusi árfolyamán átszámítva 595 milliárd 800 millió forint.

A képen a Barátság kőolajvezeték. Fotó: Máthé Zoltán/MTI


[fbcomments]