Gazdaság · 2021.09.24.

Óriásiak a jövedelemkülönbségek az országban

Óriásiak a jövedelemkülönbségek az országban. Az ország területei közötti egyenlőtlenség miatt a szegényebb járások lakóinak kevés esélyük van kitörni – írja a Nyomtass te is!

Az egy személyre jutó éves jövedelem szerint Magyarország legszegényebb járása a Csengeri járás. A román határ mellett fekvő térségben az egy főre jutó jövedelem 65 303 forint. A leggazdagabb járásban, Budakeszin ez az összeg több mint az előző kétszerese, ugyanis itt az átlagjövedelem 148 447 forint.

A legszegényebb járások legtöbbje az ország északkeleti részén, a határ mentén található. Ezek közé tartozik a Cigándi, a Vásárosnaményi, a Fehérgyarmati és a Gönci járás. Valamint az ország középső részén elhelyezkedő Kunhegyesi járás is, ahol az átlagjövedelem alig több, mint a Csengeri járásbeli, mindössze 65 963 forint.

A gazdag járások többnyire az ország központi és északnyugati részén helyezkednek el, Székesfehérvár, Budapest, Győr területén és környékén. A csúcstartó a főváros agglomerációjához tartozó Budakeszi járás, amelybe Budaörs is beletartozik.

Az ország területei közötti egyenlőtlenség, a hatalmas jövedelemkülönbségek miatt – megfelelő segítség nélkül – a szegényebb járások lakóinak kevés esélyük van kitörni. Az egy főre jutó átlagos 66 ezer forint például nemigen teszi lehetővé egy fiatal számára, hogy a fővárosban tanuljon tovább, mikor a kollégiumi lakhatás 15–20 ezer forint körül mozog, a férőhelyek száma pedig véges. Az albérletárak a fővárosban jelenleg 150 ezer forint körül mozognak.

A Nyomtass te is! legfrissebb számának további témái:

  • Novembertől újra fizetni kell az adósoknak
  • Történelmi csúcson a benzinár
  • A vadászati világkiállításon nem terjed a Covid?
  • Orbánék megduplázták az államadósságot
  • Nem kell az ajándékpénz, inkább felvesznek még több hitelt
  • Itt a járvány negyedik hulláma
  • Megtámadták az előválasztást, ezért két nappal tovább lehet szavazni

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A nyomtatható aktuális példány innen tölthető le.

Fotó: shutterstock.com

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!