Közérzet · 2021.10.01.

Óriási siker lett az előválasztás

A magyar társadalom változást kívánó része a városokban és a falvakban is elkezdett aktivizálódni, hiába próbálta agyonhallgatni az előválasztást a kormányzat kezében lévő sajtó – írja a Nyomtass te is!

Az előválasztás intézményét most próbálták ki először hazánkban országos méretekben. Az ellenzéki pártok ezen a módon választják ki, hogy kik lesznek a közös jelöltek a 106 választókerületben, akik 2022-ben szembeszállnak a Fidesz jelöltjével. Illetve az is most dől el, hogy ki lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

A kezdeményező hat párt – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – mellett a szervezésben óriási terheket vállaltak magukra a Civil Választási Bizottság tagjai is, hogy zökkenőmentes legyen a lebonyolítás. A 250-nél is több jelöltre sátrakban és interneten keresztül is lehetett szavazni, ugyanitt az öt miniszterelnök-jelöltre is voksolhattak. Az utóbbiak esetében ez számít az első fordulónak, mert ha közülük valaki nem szerez 50 százaléknál több szavazatot, akkor lesz második forduló is.

Bár az első napon ismeretlenek megtámadták és lebénították az előválasztás informatikai rendszerét, ez csak növelte iránta az érdeklődést. A szervezők a támadás miatt két nappal, szeptember 28-áig meghosszabbították a szavazást. Ahogy teltek a napok, nemcsak egyre nőtt a szavazók száma, hanem tökéletesedett az online szavazás lebonyolítása is – köszönhetően a sok ezer civil önkéntesnek, akik a sátrakban és a számítógépek mellett várták a résztvevőket.

A Nyomtass te is! legfrissebb számának további témái:

– Orbán lánya és unokái is Nyugaton keresik a boldogulást

– Mennyit bukunk a vadászati kiállításon?

– 13.30 után nem lehet szülni Mátészalkán

– Tízszeres áron épít vasutat Mészáros Lőrinc

– Másfél évet kell várni térdprotézisre

– Miért titkolja a covidbetegek oltási adatait a kormány?

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Ez a lapszám innen letölthető.

Fotó: nepszava.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!