Egyéb · 2021.11.04.

Óriási a fizetések közötti különbség

Közel kétszeres különbség van az ország legalacsonyabb és legmagasabb átlagfizetésű helye között – derül ki a KSH összeállításából. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nettó 196 ezer forint volt az átlagfizetés az idei első félévben, ami az 55 százaléka a budapesti 351 ezer forintnak.

Budapest a fizetésekben is alaposan elszakadt az ország többi részétől. Még a legjobban álló megye, Győr-Moson-Sopron fizetései is 48 ezer forinttal elmaradnak a budapesti átlagtól. Még sokatmondóbb, hogy csak ez a két hely húzza felfelé a mutatót: a többi 18 megye átlagfizetése mind az országos átlag alatt van. Közzétették a munkanélküliség adatait is. Itt Tolna, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye áll a legjobban, 1,2, 1,4, valamint 1,9 százalékos munkanélküliséggel. Szabolcsban viszont 9,4, Nógrádban 11,3 százalékos volt a munkanélküliség. 2021 első félévében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 428 ezer forintot, míg az adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 285 ezer forintot tett ki – a KSH szerint.

A bruttó és a nettó átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – országosan egyaránt 8,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.


A kis újság további témái:
– Elviheti az infláció a nyugdíjprémiumot
– 400 forint fölött a kenyér átlagára
– A szegénységtől félünk a legjobban
– A pedagógusok 61 éves korukra érik el az átlagbért
– Az ellenzék vezet a Fidesszel szemben
– Harmincszázalékos emelést ígértek nekik, 21-et kapnak
– Egyre erősebb a Covid-járvány

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A legfrissebb szám innen tölthető le.


[fbcomments]