Életmód · 2023.02.28.

ÖREGEDÉS – A hiedelmek megrövidítik az életünket

Valamilyen formában mindannyiunkat foglalkoztat az öregedés és az elmúlás kérdése. Viszont az öregedéssel és a fájdalommal kapcsolatos hiedelmek drámai következményekkel járhatnak.

Egy tanulmány szerint a hetven felettiek többsége azt hiszi, hogy idős korban fájdalomban élni természetes dolog.

Egy vizsgálatban azok, akiknek 50 éves korukban pozitív önképük volt az öregedésről, jobb egészségi állapotban voltak a két évtizedes követés során, és átlagosan hét és fél évvel tovább éltek, mint azok, akiknek 50 éves korukban negatív önképük volt.


„Még ha nem is vagyunk tudatában, a társadalomból átvett, az öregedéssel kapcsolatos negatív hiedelmek éveket vághatnak le az életünkből” – állítja Becca Levy, Ph.D., a Yale Egyetem kutatója.

Amikor valami pozitívban hiszünk, legyen az a gyógyulásunk vagy a jövőnkbe vetett hitünk, az agyunk fájdalomcsillapító rendszerei aktiválódnak. Egy dopaminfröccsöt kapunk, ami fájdalomcsillaptást és elégedettséget eredményez. Ezt a folyamatot nevezzük placebo hatásnak. Ezzel ellentétben a félelem, a katasztrofizáció és a hiedelmek olyan agyterületeket aktiválnak, amelyek lassítják a gyógyulást és fokozzák a fájdalomérzékelést (nocebo hatás).

Olosz József írása a témával kapcsolatban ezen a linken. A vezető gyógytornász, manuálterapeuta szerint a testünk egyik csodálatos képessége, hogy fájdalommentesen tud megöregedni.

Az öregedés egy természetes folyamat. Fotó: Vlada Karpovich


[fbcomments]