Közérzet · 2019.04.30.

ORDAS ESZMÉK – A tehetséges gyermek drámája

A XXI. század talán legtöbbet vizsgált és kutatott terrortámadásában, a szeptember 11-i merényletben részt vevő 25 terrorista kétharmada egyetemre járt, többüknek doktori fokozata is volt. A 2005-ös londoni merényletek hátterében jól szituált családokból érkező orvosi egyetemisták álltak, olvashatjuk a vmn.hu. online portálon.

Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írásában azzal a kérdéssel foglalkozik, hogyan válik valaki az „elit tagjából” egy ordas eszme szolgálójává. Írásában többször hivatkozik Alice Miller pszichológusra, aki 1978-ban publikálta A tehetséges gyermek drámája című könyvét. Ebben a szerző többek között Hitler gyermekkorát is elemzi, és a saját munkája során szerzett tapasztalataival összevetve azt állítja, hogy fiatal felnőttként vagy felnőttként megélt nacionalizmus, fasizmus, idegengyűlölet igazából nem más, mint egyfajta menekülés a gyermekkorban átélt szülői bántalmazás, érzelmi elhanyagolás vagy megvetés elől.


Amit a felnőttek gyermekük lelkével művelnek, teljesen az ő ügyük, úgy kezelik a gyermeket, mintha saját tulajdonuk volna, pont úgy, ahogy egy totalitárius állam bánik a polgáraival. Ám egy felnőtt soha nem lehet olyan mértékben kiszolgáltatott, ahogyan a csecsemő a szüleinek, akik semmibe veszik jogait. Mindaddig, amíg nem válunk érzékennyé a kisgyermek szenvedésére, erre a hatalomgyakorlásra senki nem figyel fel, senki nem fogja komolyan venni, és általában bagatellizálják, hiszen »ezek csak gyerekek«. Ám ezekből a gyerekekből húsz év múlva felnőttek lesznek, akik mindent visszafizetnek majd saját gyerekeiknek” – írja Alice Miller

Bővebben az egész világot foglalkoztató öngyilkos merényletek pszichológiai hátteréről ITT olvashat.

 

 


[fbcomments]